Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lato pełne witamin

Wiktor Sawiuk
Początek lata to najwyższy czas, by w pełni skorzystać z bogatej obecnie oferty świeżych owoców i warzyw. Szczególnie, że ich wartości odżywcze i zdrowotne są nie do przecenienia. Zawartych w owocach i warzywach składników mineralnych i witamin nie zastąpią żadne przetwory i apteczne suplementy.

Dlaczego warto jeść świeże warzywa i owoce

Warto jednak wiedzieć, że letnie owoce i warzywa to nie tylko wspomniane witaminy i minerały.

– Świeże owoce i warzywa działają wybitnie alkalizująco i są dla organizmu fundamentalnym dostawcą potasu, który pozytywnie oddziałuje na pracę serca – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

Wpływ owoców i warzyw na zdrowie można oceniać pod różnymi aspektami, analizując ich: kaloryczność, wartość odżywczą, zawartość zanieczyszczeń czy cukrów prostych. Idąc tym tropem za najkorzystniejsze dla organizmu warzywa można uznać: brokuły, kalafior, cebulę, rzodkiewkę i szpinak.

– Możemy je jeść bez ograniczeń, gdyż zawierają jedynie do 25 kcal w 100 g. Sporadycznie za to sięgajmy po groch, fasolę czy ziarna soi, które należą do najbardziej kalorycznej grupy warzyw – wyjaśnia Agnieszka Piskała.

Co na to Światowa Organizacja Zdrowia?

Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), poziom spożycia owoców i warzyw w krajach europejskich jest wciąż drastycznie niski, czego wynikiem są trudności w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, a to z kolei przyczynia się do narastającego w naszym społeczeństwie problemu otyłości. Zgodnie z rekomendacją WHO, dzienne spożycie warzyw i owoców powinno oscylować między 400 a 800 gramów, podawanych najlepiej w formie pięciu porcji, także w postaci soku.

Zalecenie dotyczące pięciu porcji wynika z tego, że nasz organizm nie potrafi magazynować niektórych składników odżywczych. Jedynym sposobem, aby optymalnie je wykorzystać jest przyjmowanie ich w mniejszych ilościach ale kilkukrotnie w ciągu dnia.

400 g owoców i warzyw to i tak bardzo niewiele. Może to być, na przykład, jeden pomidor i jabłko. Jednak nawet tak niska dawka witamin może okazać się niezbędna w walce o zdrowie organizmu. Odpowiednie spożycie warzyw i owoców zapobiega przewlekłym chorobom serca, nadciśnieniu tętniczemu, udarom, otyłości oraz cukrzycy typu 2. Warto pamiętać, że ziemniaki, maniok czy inne rośliny korzeniowe zwierające skrobie nie są przez WHO klasyfikowane jako warzywa.

Jedz kolorowo

Lekarze i dietetycy dzielą owoce i warzywa na pięć podstawowych grup kolorystycznych, z których każda ma określone, często odrębne właściwości.

– Owoce i warzywa koloru czerwonego: pomidory, papryka oraz buraki mają szczególnie pozytywne działanie dla naszego serca i całego układu krwionośnego – mówi Agnieszka Piskała. – Cenimy je przede wszystkim za zawartość antyutleniaczy, które skutecznie obniżają cholesterol, co ma zbawienny wpływ na nasze serce. Działają przeciwnowotworowo i odmładzająco. Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Natomiast te zielone spożywać możemy bez ograniczeń, mają bowiem zbawienne działanie dla pracy jelit i pomagają wyzbyć się toksyn.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki