1/14
Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze...
fot. azerbaijan_stockers/freepik

To możesz jeść na diecie lekkostrawnej. Zobacz pomysły na proste i smaczne dania: lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić

Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją.

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE.

2/14
Jajka to cenne źródło pełnowartościowego białka i innych...
fot. belchonock/123RF

Jajko na miękko ze szpinakiem

Jajka to cenne źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych związków, dlatego dieta lekkostrawna uwzględnia jedzenie średnio jednej sztuki dziennie. Najlepiej, by jajko było ugotowane na miękko albo w koszulkach, ewentualnie sadzone na parze. W ten sposób można też przygotować jajecznicę.

Jajko można też zapiec na miękko w przykrytej kokilce z rozdrobnionym szpinakiem i pomidorem bez skórki i nasion. Na spód naczynia warto włożyć też nieco przygotowanego wcześniej purée z ziemniaków, a gotowe dania można skropić połową łyżeczki oliwy.

3/14
Łatwostrawne menu powinno uwzględniać ok. 3 porcje ryb w...
fot. Nataliia Peredniankina/123RF

Pulpeciki rybne z sosem cytrynowym

Łatwostrawne menu powinno uwzględniać ok. 3 porcje ryb w tygodniu. Zalecany jest wybór ryb chudych, czyli o białym mięsie, takich jak dorsz, mintaj, pstrąg, sola, morszczuk, flądra, leszcz czy sandacz. Tak samo, jak mięso, można je dusić, gotować na parze lub we własnej wilgoci (co nazywane jest też pieczeniem), albo przygotować w formie rozdrobnionej.

Smaczne będą na przykład klopsiki rybne z białkiem jaja z odrobiną drobno posiekanego koperku, ugotowane w bulionie i podane w sosie cytrynowym, podane np. z sałatą i białym ryżem lub purée z ziemniaków.

4/14
Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in....
fot. Anna Pustynnikova/123RF

Zupa krem z dyni z pomarańczą

Nieodzownym elementem w łatwostrawnym menu są zupy – m.in. krupniki, czyste (czyli niezabielone) zupy ugotowane na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych, a także jarzynowe, które świetnie smakują i dobrze trawią się w postaci zmiksowanej na krem.

Zupy tradycyjne można zagęszczać mąką z mlekiem lub niewielką ilością słodkiej śmietanki, a w tych kremowych funkcję tę spełnią ziemniaki. Zupy warto doprawiać majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.

Z warzyw gotowanych i rozdrobnionych dozwolona jest marchewka, pietruszka i seler (jako składnik smakowy bulionu powinny znaleźć się w każdej zupie), a także kalafior, buraki, szpinak, cukinia, kabaczek i dynia, ew. młode: fasolka szparagowa i zielony groszek.

Do kremu z marchewki lub dyni warto dodać dla smaku nieco soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy, inne można doprawiać sokiem z cytryny. Do porcji gotowego dania zaleca się dodać łyżeczkę masła lub oliwy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

NOWE
Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Hotel Światowit już w gruzach. Co będzie się teraz działo? ZDJĘCIA

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!

Zobacz również

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?

Dzień analogowy w szkole - jak wyglądały godziny zajęć bez smartfona i internetu?

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!

Rekordowy łup fałszywych policjantów. Wyłudzili fortunę od łodzianina!