Łódź: odświeżają stare mięso!

    Łódź: odświeżają stare mięso!

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Wstrząsająca relacja pracownicy jednego z punktów znanej i renomowanej sieci sklepów mięsnych w naszym województwie. Trudno uwierzyć w to, jak mocno pracownicy są w stanie narazić zdrowie klientów, by tylko nie stracić premii
    Pracownice sklepów bardzo rzadko kupują do domu mięso i wędliny, które są wystawione dla klientów w ladach sklepowych. Jeśli zaopatrują się u siebie,

    Pracownice sklepów bardzo rzadko kupują do domu mięso i wędliny, które są wystawione dla klientów w ladach sklepowych. Jeśli zaopatrują się u siebie, to biorą tylko towar ze świeżej dostawy. ©Jakub Pokora, archiwum

    Ekspedientka, kasjerka znanej w regionie sieci sklepów mięsnych nigdy nie kupiła ani mięsa, ani wędliny w sklepie, gdzie pracowała. Wystarczyło, że napatrzyła się na to, co się tam działo. Przez jej ręce tygodniowo przechodziło kilka kilogramów starych i zepsutych wędlin i mięsa, które po odświeżeniu z powrotem lądowały w chłodniczych ladach, a następnie lodówkach klientów. Ze schabu, który trzy tygodnie wcześniej powinien trafić do śmieci, musiała przyrządzać "świeżą" pieczeń, a nieświeże jajka i stare mielone doskonale nadawały się do przyrządzenia klopsów.

    - Dobra ekspedientka sprzeda wszystko, co będzie chciała, a ja jestem dobra - podkreśla w rozmowie z naszą reporterką.

    Ocalić premię
    I to za wszelką cenę.
    Szefowie nie byli hojni, za miesiąc pracy płacili 1.250 złotych brutto, do tego dochodziła premia. To bardzo istotna część wynagrodzenia, bez tych 300 złotych dostawałaby niewiele ponad 800 złotych. Za mało i choć kwota 1.150 złotych nie jest oszałamiająca, to już było łatwiej. Liczyły się też bony: na Boże Narodzenie, Wielkanoc albo Dzień Kobiet. Ale na bony też trzeba było zasłużyć.

    - Nie było mowy o zwolnieniu lekarskim, katar, wysoka gorączka, kaszel to żadne usprawiedliwienie - mówi nasza bohaterka. - Jedno zwolnienie i z bonami można się pożegnać, a przy naszych zarobkach nikt tego nie zaryzykuje. Za ladą staje się więc zasmarkanym, kaszle się prosto w towar i tak sprzedaje zarazki klientom.
    Wygląda apetycznie? Nie daj się zwieść, wyroby garmażeryjne często robi się ze starego mięsa
    Nie ma szans, by chorobę wykrył lekarz, np. podczas badań okresowych. Bo badań okresowych też się nie praktykuje, mimo iż firmę stać i ma lekarza zakładowego. Ale lekarz nie ruszy się z centrali do pracowników kilkudziesięciu sklepów rozsianych w regionie, a pracownicy też nie będą jechać do centrali. Załatwia się to podczas dostawy towaru: rano z towarem książeczki wyruszają do centrali, następnego dnia wracają z odpowiednią pieczątką i poświadczeniem, że personel został przebadany, choć lekarz pracowników nie widział na oczy. Żadna kontrola nie jest w stanie tego zakwestionować.
    O premię też trzeba było walczyć. Dotyczyło to zarówno kierownictwa, jak i sprzedawczyń. Jak można ocalić premię? Nie robiąc zwrotów towaru, a zwłaszcza zwrotu wędlin i mięsa.

    - Podstawowa zasada, jaką słyszałam przez kilka lat pracy, brzmiała: nie wolno zwracać przeterminowanych wędlin i mięs, pojęcie zwrotu po prostu nie istnieje - zaznacza ekspedientka. - Nie było miesiąca, żeby coś nie zostało, ale to nie my decydujemy o zaopatrzeniu sklepu. Normy ustala dyrektorka, która robi to w oparciu o sprzedaż w najlepszych oddziałach. Nie interesuje jej, że nie jesteśmy w stanie sprzedać takiej ilości towaru, że mamy gorszą lokalizację, większą konkurencję. Nie mamy wyjścia, musimy wędliny i mięso...

    ...moczyć i odświeżać
    Największego pecha mają klienci amatorzy rolad drobiowych. Zwłaszcza z żurawiną. Nawet ekspedientka bez wieloletniego stażu w odświeżaniu mięsa i wędlin wie, że roladę przeterminowaną o miesiąc będzie można sprzedać, jeśli umyje się ją w wodzie z solą. Nie dość, że niweluje niezbyt ładny zapach, to na dodatek sprawia, że rolada ponownie nabiera właściwego koloru.
    1 3 4 »

    Czytaj treści premium w Dzienniku Łódzkim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (26)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    cwany

    cwany (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    mój szef kupuje stare mieso i robi kiełbasy

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    cwany

    cwany (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    mój szef kupuje stare mieso i robi kiełbasy

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    super wędliny

    agatom1 (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 23 / 28

    Teraz w śródmieściu (Wschodnia 49) otworzył się mały sklep z wędlinami.Jest tam czysto,miło i świeżo.Jestem zachwycona jakością,wyborem i ceną wędlin-naprawdę polecam.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Pytani

    Michał (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 22 / 30

    Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Państwa miał styczność z opisanym w artykule sklepie i preder sprzedaży przeterminowanego mięsa jest nie do zaakceptowania, lub samemu kupił takie mięso w takim...rozwiń całość

    Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Państwa miał styczność z opisanym w artykule sklepie i preder sprzedaży przeterminowanego mięsa jest nie do zaakceptowania, lub samemu kupił takie mięso w takim sklepie. Proszę o kontakt kepinski.michal@gmail.comzwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ODSWIEZAJA STARE MIĘSO

    GOSCIULA (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 35 / 18

    NIE WSZYSCY, WSZYSTKO ROBIĄ DLA PIENIĘDZY TAK JAK TA PANI,NAWIASEM MÓWIĄC CO SIĘ STAŁO ŻE POSTANOWIŁA WKROCZYC NA DROGĘ CNOTY,CZYŻBY JEJ SIĘ PASZTET SPALIŁ I NIE DOSTAŁA PREMII?A MOZE ZA TEN...rozwiń całość

    NIE WSZYSCY, WSZYSTKO ROBIĄ DLA PIENIĘDZY TAK JAK TA PANI,NAWIASEM MÓWIĄC CO SIĘ STAŁO ŻE POSTANOWIŁA WKROCZYC NA DROGĘ CNOTY,CZYŻBY JEJ SIĘ PASZTET SPALIŁ I NIE DOSTAŁA PREMII?A MOZE ZA TEN ARTYKUŁ DOSTAŁA LEPSZA KASE!zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Lodz odswiezaja stare mieso

    zygzak (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 32 / 30

    czy uwazacie ze we wszystkich sklepach firmowych tak sie dzieje moze ktos nie umie zamowic towaru zamowi niewiadomo ile a ekspedientki musza sie dwoic i troic zeby sprzedac i zeby nie bylo...rozwiń całość

    czy uwazacie ze we wszystkich sklepach firmowych tak sie dzieje moze ktos nie umie zamowic towaru zamowi niewiadomo ile a ekspedientki musza sie dwoic i troic zeby sprzedac i zeby nie bylo zwrotow!!!!!!!!zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Miesne

    666 (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 43 / 29

    Zaklady Miesne Pamso SA ^^

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ile ofiar smiertelnych?

    gosc (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 58 / 91

    Zero. Kiedyś zdarzały się np. masowe zatrucia przetworami, teraz nie. Ważne jest pytanie, czy nie ma to działania odległego w czasie, i na tym należałoby się skoncentrować = np. antybiotyki w...rozwiń całość

    Zero. Kiedyś zdarzały się np. masowe zatrucia przetworami, teraz nie. Ważne jest pytanie, czy nie ma to działania odległego w czasie, i na tym należałoby się skoncentrować = np. antybiotyki w mięsie. Z drugiej strony, Oczywiście, że oszukują, ale może przepisy zbyt wyśrubowane? Niewielka ilość drobnoustrojów może mieć działanie bardziej dodatnie, niż ujemne (pobudzenie układu odpornosciowego) Dawniej szynka wytrzymywała sześć miesięcy i była sporządzana w warukach o wiele mniej higienicznych. Może zamiast patrzeć na daty spożycia, lepiej robić analizy, czy nie za dużo konserwantów, antybiotyków (tego się nie da łatwo ukryć) i odpowiednio ostro karać = a także obniżyć dopuszczalną zawartość konserwantów i innych "dodatków", oprócz naturalnych przypraw ziołowych.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Nie obwiniam o nic tych biednych

    bilbo (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 66 / 33

    ludzi. Oni byli zmuszeni przystosować się tylko do systemu. I zrobili to by przeżyć.
    Nazwy sieci nigdy się nie podaje aby nie zaszkodzić klasie posiadającej.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    zysk ponad wszystko

    fig (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 86 / 70

    Tak działa ten system. Śmierdząca kiełbasa ,dziurawe drogi i autostrady ,ustawione przetargi, łapówkarstwo na każdym kroku. Ludzie i tak za to zapłacą. A garstka zarobi.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo