Łódzka piekarnia z tradycjami [ZDJĘCIA]

Beata Ostojska
"Wroński" - łódzka piekarnia z tradycjami
"Wroński" - łódzka piekarnia z tradycjami Artur Kostkowski
Piekarnia Wrońskich działa na łódzkim rynku od kilkudziesięciu lat. Wypieka kilkadziesiąt rodzajów pieczywa, słodkie bułki i ciasta. Do swych wyrobów nie używa chemicznych "ulepszaczy", stosując wyłącznie starem sprawdzone receptury.

Mało nas, mało nas, do pieczenia chleba...

Kiedy u Wrońskiego wyjmowano z pieca pierwsze chleby, na łódzkim rynku było około dwustu piekarni i nie było słychać o żadnej, która by plajtowała; wszystkie przynosiły dochody! Ojciec Izabelli Wrońskiej odkupił zakład na Bałutach w 1968 roku od ówczesnego właściciela Jana Kuciny. Prowadził firmę do 1975 roku, potem zachorował i musiał przerwać działalność. Piekarnię uruchomił ponownie w 1978 roku jej obecny właściciel Stanisław Wroński i - choć przeżywał w niej lepsze i gorsze czasy - prowadzi ją nieprzerwanie do dziś.

W latach 70. XX wieku piekarnia Wrońskiego pracowała 24 godziny na dobę. Pracowników wciąż było za mało, przyjmowało się młodych na szkolenia. Personel musieli podzielić na kilka czteroosobowych zmian; kiedy jedna zmiana kończyła pracę, następna już zakładała fartuchy. I tak przez wszystkie dni w tygodniu z wyjątkiem sobót.

W piekarni było tyle roboty, że stopniowo włączyła się do niej cała rodzina. Rodzicom zaczęła pomagać córka Kinga, potem z kolei jej córka Marta i syn Karol, który zajął się w firmie komputerami, a czasem stawał przy piecu razem z nocną zmianą. Rodziców stać było wprawdzie na to, aby go utrzymywać, ale chcieli, żeby Karol nauczył się pracować i wyrobił sobie charakter.

W 1995 roku zmienili nazwę firmy na "Wroński" i stworzyli znak firmowy, charakterystyczny trójkąt. Zaczęli też otwierać w Łodzi własne sklepiki. Ten pierwszy przy ul. Barbary obok piekarni, a potem także w innych dzielnicach.

Dużo nas, dużo nas, do pieczenia chleba... Więc już nam, więc już nam, ciebie tu nie trzeba...

W województwie łódzkim działa obecnie tysiąc piekarni, z tego 252 w samej Łodzi. W roku 2010 zawiesiło działalność 34 z nich (28 w Łodzi). Od stycznia do czerwca tego roku zlikwidowano już 14 piekarni w Łodzi, a 31 w całym województwie. Wrońscy się trzymają, choć pani Izabella mówi, że firma przeżywa teraz jeden z najcięższych okresów w swojej 30-letniej historii.

W zakładzie, który dawniej pracował 24 godziny na dobę, teraz jest ruch zaledwie kilka godzin dziennie i już o godz. 14 pierwsza zmiana kończy pracę. O godz. 17 zaczyna się wypiek na następny dzień; a o godz. 22 przychodzą pakowacze, którzy kroją chleb i wkładają go do foliowych woreczków. Potem pieczywo jest rozwożone do sklepów. Tych własnych Wrońscy prowadzą 10 w różnych częściach miasta. Dostarczają też swoje wypieki do kilku innych sklepów.

Wrońscy chlubią się tym, że w swojej piekarni produkują pieczywo tradycyjne, nie dodają żadnych substancji chemicznych mających na celu poprawę jakości czy przedłużenie świeżości. Stosują wyłącznie stare, sprawdzone receptury. Mąkę też kupują w niewielkich, tradycyjnych, niewielkich młynach - te wielkie stosują dodatki enzymatyczne.

Ich głównym dostawcą jest Młyn Miltex z Bąkowa pod Łowiczem. Wypieki Wrońskich doceniają w wielu konkursach i na "festiwalach" gastronomicznych. W 2010 roku były wystawiane na Łódź Design Festival, stanowiły nawet główny element instalacji włoskich artystów.

Mało nas, mało nas do pieczenia chleba, jeszcze raz, jeszcze raz...

Pieczywo i ciastka były dawniej formą ofiary dla bóstwa. Używano ich także do praktyk magicznych; miały przyciągać miłość, szczęście i bogactwo. Dziś pieczywo jest podstawą naszej diety, a ciasta stanowią nieodłączny element spotkań towarzyskich.

Co prawda wiele osób uważa, że chleb tuczy; kto próbuje się odchudzać, ten zamiast po zwykły chleb sięga po chrupkie pieczywo. Stanisław Wroński śmieje się z takich poglądów: pieczywo "odchudzone" pęcznieje w żołądku i wychodzi na to samo. Ludzie wiedzą, co dobre, więc na prawdziwy tradycyjny chleb, bez polepszaczy, zawsze klient się znajdzie.

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
16 sierpnia 2013, 09:20, jaja :

stare sprawdzone receptury . NAJEBAŁ PIES

a moze ktos wie gdzie byla piekarnia Nowackich?

n
nh
bardzo dobry cheb.
j
jaja
stare sprawdzone receptury . NAJEBAŁ PIES
Dodaj ogłoszenie