Łódzki Festiwal Burgerów. Do wyboru burgery z sarniną, strusiem i prażokami [ZDJĘCIA]

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Rozpoczyna się pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów
Rozpoczyna się pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów Grzegorz Gałasiński
W czwartek, 24 maja, rozpoczyna się pierwszy Łódzki Festiwal Burgerów. Do 31 maja aż 24 łódzkie restauracje serwować będą popisowe burgery, których nie ma na co dzień w karcie. Tematem przewodnim festiwalu będą "Burgery świata" Będzie można spróbować kotletów ze strusia, dzika czy krewetek.

Wśród popisowych dań są m.in. : burger ze strusia (restauracja Stekówka), burger z dzika i sarny (Heksagon), a nawet bałucki burger z kotletem z prażoków (Rajskie Jadło Bałuty). Jest też inspirowany regionem łódzkim burger z kiełbasą z Łasku w restauracji Szpulka w Manufakturze.

W sumie będzie można spróbować 25 różnych burgerów, zarówno mięsnych jak i wegetariańskich. Ceny wynoszą od 11,99 zł za burgera tajskiego w restauracji King Kong do 39 zł za burgera w lokalu Whiskey in the Jar. Za strusioburgera w Stekówce zapłacimy 34 zł.

Agata Zarębska z portalu Jemy w Łodzi podkreśla, że robione w restauracjach burgery w przeciwieństwie do dań z gotowych półproduktów mogą być zdrowe. - Nie mogę jednak obiecać, że będą to dania niskokaloryczne - przyznaje.

Festiwal organizowany jest przez portal Jemy w Łodzi oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń.

Zobacz jakie burgery można będzie zjeść podczas Łódzkiego Festiwalu Burgerów.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie