O tym, że łódzka woda jest najlepsza, łodzianie są przekonywani od dwóch lat poprzez kampanię Zakładu Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi. Przez ten czas na łódzkiej kranówce zaczęto już wytwarzać dziewięć gatunków lokalnego piwa, napój jabłkowy , a teraz dołączyły do nich sorbety, a dokładnie "Łódzki Sorbet Cytrynowy".
- To lokalny produkt, wytwarzany przez łódzkich producentów lodów. Doskonały na upały, dobry dla osób, które nie mogą jeść tworzonych na bazie mleka produktów - tłumaczy Miłosz Wika, rzecznik ZWiK. - "Łódzkiego Sorbetu Cytrynowego" można spróbować w cukierni-lodziarni Wasiakowie przy ulicy Traugutta 2 oraz w mobilnej lodziarni Małe Conieco.
ZWiK zakłada, że do wytwarzania "Łódzkiego Sorbetu Cytrynowego" mogą przyłączyć się kolejni wytwórcy lodów z Łodzi.
- Nasi przedsiębiorcy korzystają z karnówki. Wiedzą, że pochodzi ona z ujęć głębinowych, zawiera korzystne dla człowieka minerały, jak związki wapnia, sodu, potasu, magnezu - podkreśla Miłosz Wika. - Na łódzkiej wodzie powstało już dziewięć gatunków piwa w rzemieślniczym Browarze "Księży Młyn" oraz napój jabłkowy "Łódzki Kompot". Natomiast sama woda podawana jest na życzenie klientów w restauracjach.
Adam Wasiak, właściciel lodziarni serwującej "Łódzki Sorbet Cytrynowy" jest za tym, aby promować łódzką wodę jako lokalną markę.
- Nigdy nie obawiałem się robić sorbetów na naszej wodzie z kranu, choć są tacy, którzy do ich produkcji wykorzystują tylko wodę źródlaną - przyznaje Adam Wasiak. - To już nie są czasy pamiętane z filmu "Miś", gdy kranówka w kolorze brązowym nalewana była do butelek po mleku. Nasza woda spełnia wszelkie możliwe standardy i dlatego warto ją promować - dodaje rzecznik Adam Wasiak.
Autopromocja:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?