W te przewidywania wpisują się inwestycje planowane w najbliższym czasie w woj. łódzkim. W tym roku ma się rozpocząć budowa nowego zakładu drobiarskiego w pow. sieradzkim, w Gruszczycach w gminie Błaszki. Inwestorem jest przedsiębiorca, który obecnie prowadzi firmę we Wróblewie. W planach budowy na 2016 r. jest zakład drobiarski w Koluszkach. Tam ma powstać inwestycja na terenach włączonych do Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Pieniądze wykłada firma SuperDrob, która ma zakłady w Karczewie koło Warszawy i w Łodzi.
Inwestycja w Gruszczycach rozpocznie się w tym roku. Przedsiębiorstwo Drobiarskie Grzegorz Wyrębski, które siedzibę ma we Wróblewie, wybuduje na kilku hektarach mroźnię i magazyny oraz ubojnię drobiu. Inwestycja, jak podkreśla właściciel firmy, jest konieczna dla rozwoju przedsiębiorstwa, którego możliwości rozwoju we Wróblewie są wyczerpane. Pozwoli utrzymać miejsca pracy dla mieszkańców powiatu sieradzkiego. Obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia około 600 osób.
Inwestycję podzielono na dwa etapy. W pierwszym powstanie zakład mrożenia oraz mroźnia z miejscem na 12 tys. palet. Będzie tam można zamrozić dziennie 150 ton mięsa drobiowego. Ta część zakładu ma być gotowa w tym roku. Budowa ma się zacząć wiosną. W pierwszej kolejności powstanie obiekt o wartości 15 mln zł.
W drugim etapie planowana jest znacznie droższa inwestycja - ubojnia drobiu w Gruszczycach. Przewidywana wartość inwestycji to 50 mln zł. Budowa zakończyć ma się w 2017 r.
Docelowo zakład w gminie Błaszki ma przerabiać 12 tys. sztuk kurczaków na godzinę i 100 tys. sztuk dziennie. Firma potrzebować będzie ponad 2,5 mln sztuk drobiu miesięcznie.
Podobną skalę zakładu oraz produkcji planuje przedsiębiorstwo SuperDrob szykujące się do rozpoczęcia działalności w Koluszkach. Firma inwestująca w tamtejszej strefie ekonomicznej, w połowie ubiegłego roku kupiła od gminy działkę za 3 mln zł. W tym roku będzie przygotowywała dokumentację, natomiast budowa zakładu ma się rozpocząć w 2016 r. W 2017 r., jak przewiduje inwestor, będzie można podjąć produkcję.
W Koluszkach SuperDrob planuje zainwestować 200 mln zł. Wybudowany zostanie zakład, który będzie miał wydajność przerobu 12 tys. sztuk drobiu na godzinę. Przedsiębiorcy przewidują, że miesięcznie będą przerabiać 4 mln sztuk kurczaków. Docelowo firma ma zatrudniać około 650 osób.
Obaj inwestorzy podkreślają, że ich zakładom potrzebna będzie współpraca rolników, hodowców drobiu. Firmy gotowe są pomagać tym, którzy zdecydują się na przestawienie produkcji. Jednocześnie zapewniając sobie pewność dostaw, a także rolnikom pewność zbytu swojej produkcji.
Wielomilionowe inwestycje branży drobiarskiej to nie przypadek. Ekspertyzy dotyczące unijnego rynku mówią o zwiększającym się popycie na białe mięso. Do 2024 r. jego spożycie w UE ma wzrosnąć do ponad 13 mln ton rocznie, a konsumpcja na jednego mieszkańca sięgnąć ma 22,8 kg rocznie. Drób ma być jedną trzecią spożywanego w Unii mięsa. Po Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech Polska jest czwarta pod względem produkcji, a także czwartym eksporterem po Francji, Holandii i Niemczech.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?