To propozycja nie tylko dla pracowników tego typu przedsiębiorstw, ale także dla właścicieli zakładów z branży mięsnej. Szefowie firm, dzięki udziałowi w akcji, otrzymają pomoc w dostosowaniu zakładów do obowiązującego prawa.
- Po przeszkoleniu pracodawca, za pomocą narzędzi przygotowanych przez Państwową Inspekcję Pracy, określa, eliminuje lub ogranicza występujące w zakładzie nieprawidłowości - mówi Kamil Kałużny, rzecznik Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi.
Kiedy i jak się zgłaszać?
Szkolenie odbędzie się w czwartek 13 maja w godz. 10-13. Z powodu pandemii zostanie zorganizowane on-line za pomocą platformy MS Teams. Chętni do udziału powinni się zgłaszać do Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi wysyłając mejl na adres [email protected].
Szkolenie jest częścią programu prewencyjnego Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi. Inspekcja dostarcza również materiały szkoleniowe oraz udziela pomocy merytorycznej.
Bliższych informacji na ten temat udziela główny specjalista Marek Szczepaniak, który jest także koordynatorem programu. Można się z nim także skontaktować pod numerem telefonu 42 635 12 35.
Groźne zakłady
Jak wynika z danych Okręgowego Inspektoratu Pracy w Łodzi, to w zakładach przetwórstwa przemysłowego najczęściej dochodzi do wypadków przy pracy. W ubiegłym roku tam wydarzyło się aż 30 proc. wszystkich wypadków przy pracy. To w jednym z zakładów mięsnych koło Łodzi maszyna do pakowania wędlin przygniotła pracownikowi palec u ręki. Mężczyzna trafił do szpitala, na szczęście palec udało się uratować.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?