1/39
ŁÓDZKIE SMAKI. Poznaj najlepsze przepisy z województwa łódzkiego w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
2/39
GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM...

GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

Stowarzyszenie Niezniszczalni z Sulmierzyc

Składniki:

- 25g świeżych drożdży
- 500g mąki
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- pół szklanki letniego mleka
- 50g roztopionego i przestudzonego masła
- opakowanie masy makowej

Wykonanie:

1. Przygotowujemy rozczyn z 25g świeżych drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki, dodajemy do tego pół szklanki letniego mleka. Mieszamy i przykrywamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.15 min w ciepłym miejscu.
2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Masę odkładamy do miski, przykrywamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
3. Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na cztery części.
4. Każdą z części rozwałkujemy na okrąg o średnicy 24 cm.
5. Przekładamy wszystkie części na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pierwszy okrąg kładziemy dwie łyżeczki masy makowej, przykrywamy drugim okręgiem. Czynność powtarzamy.
6. Na środku kładziemy szklankę, która wyznaczy nam środek do którego nacinamy ciasto.
Dzielimy je na 16 równych kawałków.
7. Kawałki łączymy parami, jeden kawałek zwijamy dwa razy w lewo, drugi dwa razy w prawo i łączymy.
8. Na koniec zlepiamy pary ze sobą, w ten sposób powstanie nam gwiazdka.
9. Przez włożeniem do piekarnika smarujemy gwiazdę roztrzepanym jajkiem.
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy około 25 minut bez termoobiegu - tylko góra/dół.
11. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

3/39
PAŻYBRODA Z PRAŻUCHAMI...

PAŻYBRODA Z PRAŻUCHAMI

STOWARZYSZENIE AKTYWNI RAZEM W CZARNOŻYŁACH

Prażuchy:
1 kg ziemniaków
4 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 jajo
sól do smaku
Ziemniaki ugotować i odcedzić , dodać mąkę ,śmietanę i jajko , wszystko wymieszać na jednolitą masę i odstawić na chwilę pod przykryciem.

Kapuśniak PAŻYBRODA:
Ugotować golonkę i kawałek kości od schabu razem z kiszoną kapustą plus 2 litry wody , dodać liście laurowe ,pieprz ,czosnek . Miękką golonkę obrać i pokroić w drobną kostkę dodać do kapusty . Przyrządzić zasmażkę z jednej łyżki mąki pszennej i połączyć z kapuśniakiem , doprawić solą pieprzem i cukrem .

Okrasa: Usmażyć boczek z cebulą.

Podawać na dwóch talerzach ,na jednym zupa a na drugim prażuchy okraszone boczkiem z cebulą.

4/39
ZARZUCAJKA i PRAZOKI...

ZARZUCAJKA i PRAZOKI
KGW Barczkowice

przepis na 4 porcje:
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy dowolną kość(wołowa, wieprzowa, drobiowa), dokładamy startą na grubych oczkach 1 marchew, 1 pietruszkę, 1/4 selera. Dokładamy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki 4/5 sztuk w zależności od ich wielkości. Według uznania dokładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony, sól. Wszystko stawiamy na ogień i gotujemy, aż ziemniaki będą już miękkie. Gdy ziemniaki będą już ugotowane ""zarzucamy""(wkładamy) dwie garści kiszonej kapusty. Kiedy kapusta się gotuje robimy na patelni zasmażkę z 2 łyżek stołowych mąki oraz z 1 łyżki tłuszczu (najlepiej smalec wieprzowy lub gęsi). Zasmażkę podlewamy wywarem z garnka, aby uzyskała płynną konsystencję i łączymy to z całością w garnku.

PRAZOKI
1 kg ziemniaków obieramy, wkładamy do zimnej wody, solimy i gotujemy do momentu, aż będą na pół miękkie. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie wsypujemy do całości około 0,5 kg mąki pszennej. Między czasie zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy do miękkości ziemniaków i zaparzenia się mąki pilnując aby się nie przypaliło. Ugotowane ziemniaki z zaparzoną mąką, zdejmujemy z ognia i drewnianą pałką tłuczemy do połączenia się wody, ziemniaków i mąki, aż powstanie jednolita masa. Łyżką stołową formujemy porcję przekładamy na talerz i okraszamy skwarkami z boczku, słoniny i cebulą. Najlepiej smakują razem z ""zarzucajką"". Równie dobrze smakują następnego dnia odgrzane na patelni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Patryk Pietrasiak świętuje 100 bramek w barwach AKS SMS Łódź

Patryk Pietrasiak świętuje 100 bramek w barwach AKS SMS Łódź

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Co kwitnie w kwietniu na różowo i fioletowo? Zobacz 17 roślin, które ozdobią ogród

Horoskop dzienny na środę, 17 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się los?

Horoskop dzienny na środę, 17 kwietnia. Do kogo dziś uśmiechnie się los?

Zobacz również

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Jak zwiększyć wchłanianie witaminy D? Przyjmuj ją w ten sposób, aby poczuć efekty

Karate. Kyodo World Cup w Rzgowie. Na starcie kilkuset zawodników z całego świata

Karate. Kyodo World Cup w Rzgowie. Na starcie kilkuset zawodników z całego świata