1/8
Urodzinowe ciasto red velvet z szarym kremem to jedno z...
fot. Shutterstock

Urodzinowe ciasto red velvet z szarym kremem to jedno z wyjątkowych przepisów zainspirowanych książkami o Harrym Potterze. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepis w galerii.

2/8
Przepis na 24–36 czekoladowych żab, w zależności od...
fot. Shutterstock

Czekoladowe żaby

Przepis na 24–36 czekoladowych żab, w zależności od rozmiarów formy.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10–13 minut
Czas studzenia: 4 godziny

Składniki:
olej kokosowy
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
4 łyżki mleka
maleńkie pianki cukrowe, posiekane orzechy pekan lub wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Delikatnie natłuść foremkę olejem kokosowym.
2. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej na średnim ogniu, ciągle mieszając. Zajmie to około 5 minut.
3. Gdy czekolada zacznie się mocno topić, zmniejsz ogień. Mieszaj bez przerw przez następne 2–3 minuty.
4. Dodawaj mleko po łyżce, aż składniki dokładnie się połączą, a masa stanie się jednolita i łatwo będzie ją przelewać (3–5 minut).
5. Zdejmij masę z ognia i od razu zacznij nalewać do formy. Upewnij się, że wypełnia wszystkie zagłębienia. Jeśli zamierzasz dodać „nadzienie”, wypełnij zagłębienia tylko do połowy.
6. Dodaj maleńkie pianki cukrowe, posiekane orzechy pekan, wiórki kokosowe czy inne wybrane nadzienie i wypełnij zagłębienia w formie roztopioną czekoladą. Wygładź powierzchnię nożem do smarowania.
7. Włóż formę do lodówki i przed podaniem schładzaj przez przynajmniej 4 godziny.

Smacznego!

3/8
Przepis na 10 porcji....
fot. Shutterstock

Placek świąteczny z sowiej poczty

Przepis na 10 porcji.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45–50 minut

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki melasy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich (opcjonalnie) + więcej do dekoracji

Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5–5 1/2 łyżeczki mleka

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na bok.
3. W innej misce utrzyj masło z cukrem aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
4. Do masy maślanej dodaj melasę i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
5. Dodawaj jajka, po jednym, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Do masła z cukrem i jajkami dodawaj na przemian po trochę maślanki i mąki z przyprawami. Za każdym razem dokładnie wszystko wymieszaj, zanim dodasz następny składnik.
7. Wsyp orzechy, jeśli ich używasz, i znów dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż ciasto do natłuszczonej keksówki i piecz 45–50 minut.
9. Studź placek w formie przez 10 minut, a potem przełóż go na kratkę do ostygnięcia.
10. Kiedy ciasto będzie stygło, wymieszaj wszystkie składniki na lukier i rozcieraj je aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
11. Polukruj ciasto i jeśli chcesz, udekoruj orzechami.

4/8
Przepis na 36 karaluchów....
fot. Shutterstock

Karaluchowy blok

Przepis na 36 karaluchów.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7–12 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny

Składniki:
340 g kawałków czekolady deserowej
2 łyżki niesolonego masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki orzechów pekan w połówkach
1/2 szklanki miniaturowych słodkich pianek
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
1. Wyłóż blachę pergaminem.
2. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Mieszaj przez cały czas, żeby czekolada się nie przypaliła.
3. Gdy czekolada zacznie się szybko topić (po 3–5 minutach), zmniejsz ogień, nadal mieszając.
4. Dodaj mleko i wymieszaj całość aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (2 minuty). Zdejmij z ognia.
5. Wsyp orzechy pekan, pianki i wiórki kokosowe. Mieszaj, aż wszystkie te składniki dokładnie pokryją się czekoladą (2–3 minuty).
6. Wykładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną pergaminem.
7. Wstaw do lodówki i schładzaj przez 4 godziny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Widzew Ruch. Tak było jesienią w Łodzi, tak będzie dziś na Stadionie Śląskim. Zdjęcia

Widzew Ruch. Tak było jesienią w Łodzi, tak będzie dziś na Stadionie Śląskim. Zdjęcia

Mimo zimna na Piotrkowskiej rusza sezon ogródkowy. Ale rozkręci się bliżej lata

Mimo zimna na Piotrkowskiej rusza sezon ogródkowy. Ale rozkręci się bliżej lata

Pomidor w donicy na balkonie, pory w działkowym warzywniku. Ile kosztują sadzonki?

Pomidor w donicy na balkonie, pory w działkowym warzywniku. Ile kosztują sadzonki?

Zobacz również

Brawo! Strażacy z województwa łódzkiego siatkarskimi wicemistrzami Polski ZDJĘCIA

Brawo! Strażacy z województwa łódzkiego siatkarskimi wicemistrzami Polski ZDJĘCIA

Horoskop dzienny na niedzielę 21 kwietnia. Komu będzie sprzyjać los?

Horoskop dzienny na niedzielę 21 kwietnia. Komu będzie sprzyjać los?