5/8
Przepis na 4–6 porcji....
fot. Shutterstock

Świąteczne kotlety wieprzowe

Przepis na 4–6 porcji.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Czas gotowania: 35–45 minut

Składniki:
4–6 kotletów schabowych z kością
Marynata: 6 szklanek ciepłej wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soli

Dekoracja:
1 łyżka oliwy
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka cukru trzcinowego
sok z 2 pomarańczy
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, umieszczając ciepłą wodę, cukier i sól w pojemniku wystarczająco dużym, by pomieścić wszystkie kotlety bez ich ściskania. Mieszaj, aż większość cukru i soli się rozpuści.
2. Umieść kotlety w marynacie i polewaj nią mięso, dopóki całe nie pokryje się marynatą.
3. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki na godzinę.
4. Kiedy mięso będzie się marynowało, przygotuj dekorację. Najpierw rozgrzej oliwę na żeliwnej patelni.
5. Dodaj posiekaną cebulę i cukier. Mieszaj, aż cała cebula się zrumieni.
6. Zmniejsz ogień i zostaw cebulę na małym ogniu.
7. W średnim rondlu umieść sok z pomarańczy, żurawinę i posiekane morele i zagotuj całość na średnim ogniu.
8. Gdy mikstura się zagotuje, dodaj do niej zrumienioną cebulkę razem z oliwą.
9. Dodaj ocet jabłkowy, orzechy i sól. Dokładnie wymieszaj.
10. Gotuj miksturę na małym ogniu do momentu, gdy minie czas marynowania się kotletów.
11. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść kratkę do pieczenia w dolnej części piekarnika i połóż na niej brytfankę z rantem.
12. Zdejmij miksturę z ognia.
13. Wyjmij kotlety z marynaty, dokładnie je opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
14. Ponownie rozgrzej żeliwną patelnię, na której podsmażałeś cebulę, na dość dużym ogniu.
15. Obsmażaj kotlety z obu stron (przez 3–4 minuty po każdej stronie).
16. Po obsmażeniu ułóż kotlety w brytfance umieszczonej w piekarniku. 17. Zalej kotlety przygotowaną miksturą, rozprowadzając ją równo na każdym z nich. Jeśli używasz rozmarynu i tymianku, posyp nimi mięso.
18. Zapiekaj kotlety przez 15 minut.
19. Użyj termometru do mięs, by sprawdzić temperaturę w środku kotleta. Gdy osiągnie 60°C, wyciągnij brytfankę z piekarnika.
20. Odstaw kotlety na 5 minut, żeby mięso odpoczęło, i podawaj.

6/8
Przepis na 10–12 kawałków....
fot. Shutterstock

Urodzinowe ciasto red velvet z szarym kremem

Przepis na 10–12 kawałków.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30–35 minut

Składniki:
oliwa lub olej kokosowy
2 1/2 szklanki mąki pszennej, typ 550
1 szklanki cukru trzcinowego
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki maślanki lub jej zamiennika*
białka 2 dużych jajek
1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka białego octu winnego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
szary krem (przepis na s. 117)
1/2 szklanki połówek orzechów pekan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Natłuść trzy tortownice o średnicy 15 cm oliwą lub olejem kokosowym.
3. W dużej misce ręczną trzepaczką dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól.
4. W osobnej misce umieść maślankę, białka, barwnik spożywczy, ocet i ekstrakt wanilio wy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
5. Do mokrych składników dodaj ½ szklanki sosu jabłkowego, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę sosu i ponownie starannie wymieszaj całość.
6. Wlej mokre składniki do suchych. Mieszaj, aż się połączą i aż znikną wszystkie grudki. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję ze względu na dodatek sosu jabłkowego.
7. Przelej ciasto do tortownic i umieść je na najniższym piętrze piekarnika. Piecz przez 30–35 minut lub do suchego patyczka.
8. Wystudź spody w foremkach i wyjmij dopiero, gdy całkiem ostygną.
9. Posmaruj jeden ze spodów szarym kremem.
10. Ułóż drugi spód na pierwszym, wierzch posmaruj kremem.
11. Ułóż trzeci spód na drugim i posmaruj kremem wierzch oraz boki ciasta.
12. Udekoruj ciasto połówkami orzechów pekan (jeśli ich używasz).

7/8
Składniki:...
fot. Shutterstock

Szary krem

Składniki:
½ szklanki miękkiego masła
220 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 szklanki przesianego cukru pudru
czerwony i zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie:
1. Połącz masło i serek, ubijając je mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas ubijania zbieraj masę z brzegów miski.
2. Wmiksuj ekstrakt waniliowy.
3. Dodawaj cukier puder po 1 szklance, cały czas ubijając, aż do uzyskania puszystego kremu. Odstaw go na bok.
4. Dodawaj po 3–4 krople czerwonego i zielonego barwnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania szarej barwy kremu. Nie przestawaj, dopóki nie będziesz zadowolony z efektu**

NOTATKI:
* Zamiennik maślanki łatwo przygotować samodzielnie. Wlej do szklanki 1½ łyżki białego octu i dopełnij szklankę mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 5 minut przed użyciem.
** Odmierzaj barwnik spożywczy na łyżeczkę i dopiero potem dodawaj go do kremu – w ten sposób łatwiej kontrolować ilość. Jeśli chcesz uzyskać ciemnoszary kolor, dodaj większą ilość barwnika. Do uzyskania jasnoszarej barwy wystarczy po kilka kropel obu barwników.

8/8
„Kuchnia Hogwartu" to okazja do wypróbowania przepisów...
fot. materiały prasowe Znak/Shutterstock

„Kuchnia Hogwartu" to okazja do wypróbowania przepisów znanych z serii książek o Harrym Potterze. Sprawdź, jakie zawiera przysmaki!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Restauracja znana z Kuchennych Rewolucji znów się otwiera! Niesamowity zwrot akcji!

Restauracja znana z Kuchennych Rewolucji znów się otwiera! Niesamowity zwrot akcji!

Ogród Klaudii Halejcio i willa za 9 milionów robią wrażenie ZDJĘCIA

Ogród Klaudii Halejcio i willa za 9 milionów robią wrażenie ZDJĘCIA

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Kierowcy kontra turbinowe rondo. Zobacz!

Zobacz również

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY

Te szkolne sprawdziany to niemal gotowe MEMY

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie

Horoskop na maj. Sprawdź, co dla Ciebie przyniesie