1/9
Majowe przyjęcie. W domu, w ogródku czy na działce - deska serów zauroczy domowników i gości!
fot. mat. prasowe
2/9
Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle...
fot. mat. prasowe

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach.

3/9
Koneserzy serów mają oczywiście wśród swoich kuchennych i...
fot. Zbigniew Biskupski

Koneserzy serów mają oczywiście wśród swoich kuchennych i domowych sprzętów odpowiednie deski i noże do serów. Ich brak jednak nie stanowi żadnej przeszkody s skomponowaniu i zaserwowaniu idealnej deski serów.

4/9
Dobrze skomponowana deska serów powinna zawierać od 3. do 6....
fot. Zbigniew Biskupski

Dobrze skomponowana deska serów powinna zawierać od 3. do 6. jego gatunków. Klasyczne rodzaje to ser kozi lub owczy, ser z białą pleśnią, ser z niebieską pleśnią, ser twardy lub półtwardy. Wyjmij sery z lodówki około godziny przed degustacją.
Sery układaj według kolejności degustacji zaczynając od gatunku o najłagodniejszym smaku.
Podaj osobny nóż do każdego rodzaju sera, tak by nie zaburzać smaku żadnego z nich - radzi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Monika Mazur-Chrapusta prywatnie. Lubi adrenalinę. ZDJĘCIA, WYWIAD

Zobacz również

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

ŁKS jednak w ekstraklasie. Wielka radość przy al. Unii i w Pałacu Sportowym. Zdjęcia

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!

Manufaktura świętuje 18. urodziny! Przed nami trzy dni koncertów!