1/13
Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!....
fot. RitaE/pixabay.com

Makaron nie musi być z pszenicy – i niekoniecznie tuczy!. Występuje w wielu wersjach o różnym składzie. Sprawdź w galerii, jakie są rodzaje makaronu, ile mają kalorii i składników odżywczych oraz do czego ich używać.

2/13
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

3/13
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

4/13
Makaron z ziarna z pełnego przemiału jest najbardziej...
fot. Jelena Vasjunina/123RF

Makaron pełnoziarnisty

Makaron z ziarna z pełnego przemiału jest najbardziej polecanym rodzajem makaronów pszennych. Prawdziwy włoski makaron pełnoziarnisty zawiera 100 proc. mąki z nieoczyszczonej pszenicy durum i jest oznaczony na opakowaniu jako „integrale”. Warto sprawdzać skład na etykiecie, ponieważ w sprzedaży dostępne są również makarony zawierające jedynie domieszkę pełnoziarnistej mąki, jak również takie, które zawierają różne rodzaje mąk i dodatków, przez co charakteryzują się zwykle gorszym smakiem i konsystencją.

W 100 g: 347 kcal, 13 g białka, 2,5 g tłuszczu, 64 g węglowodanów, 8 g błonnika.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Gorąca pasja modelki byłej gwiazdy Barcelony rozpala fanów zdjęciami z Bali. WOW

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Świat futbolu. Tak zmieniali swoje powołanie. Piłkarz mnichem, pastorem, księdzem

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Zobacz również

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?

Festiwal roślin, obwoźny lunapark, targ słodyczy. Co można robić w weekend?

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza

Barwna, żywa, teatralna bajka o najtrudniejszym z tematów w Teatrze im. S. Jaracza