Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z dynią - przepis o dwóch twarzach na chłodne dni. Poleca blogerka Plate By Kate. Bez makaronu nie wyobraża sobie życia. A wy?

Kasia Nowicka
Makaron z dynią - ten przepis od Plate By Kate idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni.
Makaron z dynią - ten przepis od Plate By Kate idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Kasia Nowicka
Solidna dawka glutenu dla tych, którzy bez makaronu nie wyobrażają sobie życia. Czyli dla prawie wszystkich. Makaron z dynią to danie idealne na pierwsze, chłodniejsze dni września. Wstążki spaghetti otulone jedwabistym sosem z porządną porcją orzeszków pinii i – w wersji dla mięsożernych – boczku - pisze blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka i poleca przepis na makaron z dynią.

W skrócie

Makaron rządzi w kuchni

Makaron - bez niego nie wyobrażam sobie kuchni. Nigdy mi się nie znudzi. Bo jest pyszny i wystarczą proste dodatki, by obiad zmienić w ucztę. Wystarczy łyżka masła, trochę sera i szczypta pieprzu. Codziennie można go zjeść w nowej wersji. Na przykład w wersji z dynią.

Makaron z dynią to przepis o dwóch twarzach – wegetariańskiej i tej dla mięsożerców. W pierwszej wersji najbardziej przypomina klasyczny, kremowy sos alfredo. A w klasycznej wersji znajdziecie czosnek, śmietanę i parmezan. W moim przepisie jest jeszcze pure z dyni. Ale nie tylko. Smaku dodadzą makaronowi prażone orzeszki pinii i kilka listków szałwii. I wystarczy 15 minut, by cieszyć się smakiem makaronu z dynią.

Dla tych, którzy głęboką miłością darzą mięso, jest wersja numer 2, równie szybka, choć dodatkowe 5-7 minut trzeba poświęcić na usmażenie w pokrojonej na kawałeczki panchetty, guanciale albo zwykłego wędzonego boczku. Wysiłek się opłaci, bo w tej wersji makaronowi najbliżej do… klasycznej carbonary. A carbonara – wiadomo. Smak do kwadratu.

Makaron z dynią to sposób na szybki obiad

Podstawa to jednak purée z dyni. W mojej spiżarni zawsze jest słoiczek lub dwa. Albo pudełeczko w zamrażarce, bo purée dobrze znosi mrożenie. Zrobisz z niego genialne kopytka, sprawdzi się jako dodatek do ciast, placka z dyni czy placuszków. Robi się praktycznie samo, bo dynię wystarczy upiec.

Dynia, z natury słodka, lubi ostre dodatki. Nie żałuj więc pieprzu. Smak sosu świetnie uzupełni też gałka muszkatołowa.

A na koniec – bonus dla tych, którzy dotrwali do końca. Wersja numer 3. Kiedy potrzebujemy solidnego obiadu po ciężkim dniu, do sosu dodaję pokrojoną, grillowaną albo usmażoną na niewielkiej ilości masła pierś z kurczaka. Możesz też wykorzystać to, co zostało z pieczonego kurczaka. Sprawdzi się świetnie.

Przepis na makaron z dyni wg Plate By Kate

Makaron z dynią i jedwabistym sosem z dodatkiem orzeszków pinii. Smacznego!
Makaron z dynią i jedwabistym sosem z dodatkiem orzeszków pinii. Smacznego! Kasia Nowicka

(Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania: 20 minut)]

Składniki:

  • 360 g makaronu,
  • 30 g masła,
  • 4 ząbki czosnku – duże,
  • 200 g śmietanki,
  • 200 g purée z dyni,
  • 60 g parmezanu tartego,
  • 80 g boczku wędzonego opcjonalnie,
  • 40 g orzeszków piniowych,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie,
  • listki szałwii.

Jak zrobić makaron z dyni?

Przygotowanie

  1. Orzeszki pinii wysyp na suchą patelnię. Postaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, często potrząsając patelnią do momentu, aż orzeszki staną się złote. Natychmiast przełóż na talerz.
  2. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Jeśli robisz makaron z boczkiem wędzonym, pokrój go na plastry o grubości 5 mm, a potem w słupki. Smaż na złoto na suchej patelni. Usmażone kawałeczki odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotuje.
  5. W czasie, gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek. Smaż przez minutę lub dwie, aż czosnek zacznie pachnieć, ale nie pozwól mu się zrumienić.
  6. Dodaj śmietanę, purée z dyni i gałkę muszkatołową (jeśli używasz) i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.
  7. Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody od gotowania makaronu. Jeśli robisz makaron z boczkiem, dodaj go w tym momencie.
  8. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj tak, by sos dokładnie oblepił makaron.
  9. Przełóż makaron na talerze. Posyp podpieczonymi orzeszkami i tartym parmezanem.

Życzę smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Makaron z dynią - przepis o dwóch twarzach na chłodne dni. Poleca blogerka Plate By Kate. Bez makaronu nie wyobraża sobie życia. A wy? - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki