1/5
Profesor Jarosław Dumanowski specjalizuje się w szerzeniu...
fot. L. Paracka

Prof. Jarosław Dumanowski

Profesor Jarosław Dumanowski specjalizuje się w szerzeniu wiedzy o kulturze, zwyczajach i historii kuchni staropolskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć przepis na kaszę z nowego bzu.

2/5
Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis...
fot. materiały prasowe Muzeum w Wilanowie

„Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”

Kasza z nowego bzu [„kasza” z kwiatów czarnego bzu, przepis z zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r.]
Przebierz go czyście, aby w nim żadnych robaków nie było, a daj do dojnice, trzy dobrze jako ciasto, a weźmi czystej śmietany do ciasta garca abo do kociełka. Przystaw do ognia, aby wrzało, a rozmocz żemłę abo dwie, daj k temu bzu do dojnice, aby się społem tarło i weźmi jajec dziesięć abo więcej co chcesz, rozbij czyście, a wlej do panwi i mieszaj dobrą chwilę, a gdy chce śmietana wzwierać, wlej tam do dojnice, a mieszaj, przydawszy masła czystego.
Określenie trzy w przepisie oznacza trzyj, a bzu w wersji polskiej brzmiał bru.

3/5


Na dalszym planie obrazu widać mnóstwo kuchennych sprzętów i zastawę, między innymi ceramiczne i cynowe talerze.

4/5


Compendium ferculorum
Najstarsza polska książka kucharska z 1682 roku. Na zdjęciu w angielskim tłumaczeniu, wydana przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Co wydarzy się w Twoim życiu w nadchodzącą sobotę i niedzielę? Sprawdź horoskop

Co wydarzy się w Twoim życiu w nadchodzącą sobotę i niedzielę? Sprawdź horoskop

Pościg i strzały na placu Wolności!

Pościg i strzały na placu Wolności!

Horoskop dzienny na sobotę. Spawdź!

Horoskop dzienny na sobotę. Spawdź!

Zobacz również

Dworzec Fabryczny pełen pociągów! Zobacz zdjęcia!

Dworzec Fabryczny pełen pociągów! Zobacz zdjęcia!

Ranking techników 2024 w Łodzi - oto TOP 21 w portalu Wasza Edukacja

Ranking techników 2024 w Łodzi - oto TOP 21 w portalu Wasza Edukacja