1/19
Za dwa-trzy lata w sklepach mają się znaleźć takie produkty...
fot. Krzysztof Szymczak

Za dwa-trzy lata w sklepach mają się znaleźć takie produkty jak bezglutenowe pieczywo a nawet wegańskie alternatywy dla mięsa, oparte o białko uzyskane z rzepaku w laboratoriach firmy NapiFeryn BioTech z Łodzi. We wtorek (8 czerwca) firma pokazała swoje nowe laboratorium w łódzkim Bionanoparku. Na razie – eksperymentalnie – można było spróbować m.in. wegańskiej bezy oraz bezmlecznego koktajlu białkowego.

>>> Zobacz kolejną ilustrację >>>

2/19
Za dwa-trzy lata w sklepach mają się znaleźć takie produkty...
fot. Krzysztof Szymczak

Za dwa-trzy lata w sklepach mają się znaleźć takie produkty jak bezglutenowe pieczywo a nawet wegańskie alternatywy dla mięsa, oparte o białko uzyskane z rzepaku w laboratoriach firmy NapiFeryn BioTech z Łodzi. We wtorek (8 czerwca) firma pokazała swoje nowe laboratorium w łódzkim Bionanoparku. Na razie – eksperymentalnie – można było spróbować m.in. wegańskiej bezy oraz bezmlecznego koktajlu białkowego.

Bionanopark (czyli tzw. park naukowo-techniczny, w którym najwięcej udziałów mają samorządy miasta i województwa) wynajmuje swoje powierzchnie m.in. startupom (firmom w początkowej fazie rozwoju, związanym z nowymi technologiami).

NapiFeryn z łódzkiego Bionanoparku uzyskuje białko z rzepaku

W 2015 r. startupem był NapiFeryn – a jego siedzibą stał się Bionanopark. W tym przypadku pomysł na biznes to opracowanie sposobu wykorzystania pozostałości po wytłoczeniu oleju z rzepaku. Uzyskane w ten sposób białko jest, według NapiFeryn, przyszłościową alternatywą dla soi – najczęściej używanej przy produkcji żywności dla wegan czy wegetarian.

>>> Zobacz kolejną ilustrację >>>

3/19
– Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie: nie...
fot. Krzysztof Szymczak

– Rzepak, w odróżnieniu od soi, uprawiany jest lokalnie: nie trzeba go importować – mówiła we wtorek Magdalena Kozłowska, współzałożycielka i prezes NapiFeryn BioTech (absolwentka Politechniki Łódzkiej). – Jest to alternatywne rozwiązanie dla białka zwierzęcego, przyjazne naturze.

Na zdjęciu prezes i wiceprezes NapiFeryn.

Rzepak to u nas najczęściej uprawiana roślina oleista, a zbiory wynoszą ponad 2 mln ton rocznie. Polska to trzeci-czwarty producent tego surowca w Unii Europejskiej, podczas gdy niemal 100 procent soi i jej półproduktów pochodzi z importu.

W dodatku, jak przypomina firma NapiFeryn, rzepak w Polsce ma długą tradycję uprawiania, a to gwarantuje, że końcowy produkt będzie całkowicie bezpieczny dla konsumenta.

Według Piotra Wnukowskiego, współzałożyciela firmy oraz jej wiceprezesa, białko z rzepaku ma doskonałe wartości odżywcze.

– Jest ono łatwo trawione i przyswajalne przez ludzki organizm. Dotychczasową przeszkodą w stosowaniu go w przemyśle spożywczym był jego charakterystyczny, gorzki posmak. Technologia opatentowana przez nas całkowicie ten problem usuwa. Nasze białko jest nie tylko zdrowe, ale też smaczne – zapewniał we wtorek Piotr Wnukowski.

>>> Zobacz kolejną ilustrację >>>

4/19
Skoro technologia już działa, kiedy produkty na bazie białka...
fot. Krzysztof Szymczak

Skoro technologia już działa, kiedy produkty na bazie białka z rzepaku pojawią się w sklepach?

>>> Zobacz kolejną ilustrację >>>

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Wielkanoc w szkole i przedszkolu ZOBACZ ZDJĘCIA

NOWE
Wielkanoc w szkole i przedszkolu ZOBACZ ZDJĘCIA

Zobacz również

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Najstarsza palma w Palmiarni w Łodzi sięgnęła dachu. Obiekt szykuje się do rozbudowy

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny