1/13
MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
2/13
Kategoria: Barista Roku...

Hubert Blechowski, Around The Coffee, Łódź

Kategoria: Barista Roku

Swoją przygodę z kawą rozpoczął podczas wolontariatu na festiwalu kawy. - Miałem za zadanie odwiedzić każdą kawiarnię i zapoznać innych uczestników z ideą tego wydarzenia. Dzięki temu poznałem właścicieli i pracowników, którzy sprawili, że świat łódzkiej gastronomii mnie oczarował - mówi o początkach. Później zaczął pogłębiać swoją wiedzę o kawie. - Wówczas zrozumiałem, że chcę pracować, robiąc kawę – mówi i dodaje, że najtrudniejszą rzeczą z jaką musiał się zmierzyć była nauka odpowiedniego nastawienia do gości lokalu. - Zrozumienie, że oni przychodzą tam nie tylko na kawę, która mnie najbardziej interesuje, ale też inne pozycje z karty. Kawiarnia to przede wszystkim goście, ale również biznes i aby się rozwijał potrzebne są oba czynniki. Jaki jest Jego ulubiony rodzaj kawy? Espresso, odpowiada pan Hubert. - Chcę sprawić, aby każdy miał dostęp do dobrej kawy na co dzień oraz tworzenie eventów, mających na celu zwiększanie świadomości na temat jakości kawy, takich jak kiedyś Festiwal Kawy w Łodzi.




3/13
Kategoria: Kucharz Roku...

Szymon Stach, Restauracja Stary Rynek 2, Łódź

Kategoria: Kucharz Roku

W branży gastronomicznej pracuje już od blisko 20 lat. - Zawód kucharza wybrałem z powodu babci, która pokazała mi tajniki kuchni polskiej. To była moja pierwsza inspiracja i właśnie wtedy pomyślałem: Dlaczego by nie zostać kucharzem? I tak to się zaczęło - opowiada. Swoje pierwsze, jak mówi, poważne kroki w gastronomii, stawiał w Hotelu Savoy w Łodzi. Właśnie tam nauczył się fundamentów zawodu i odebrał pierwsze szlify. Jego ulubione dania? - W całości pochodzą z kuchni polskiej: zrazy wołowe, golonka, zasmażana kapusta, gulasz - wymienia kucharz. Według Niego najtrudniejszą rzeczą w tej branży jest nieustanne śledzenie zmieniających się trendów oraz wielogodzinna praca stojąca. - Moje rady dla młodych adeptów, przyszłych kucharzy, szefów kuchni to pokora, chęć nauki i odporność na presję czasu – mówi pan Szymon i dodaje, że jego marzeniem jest własna autorska restauracja.




4/13
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku...

Agnieszka Bińkowska, BezoveLove-Z miłości do słodkości, Rawa Mazowiecka

Kategoria: Mistrz Słodkości Roku

Na co dzień jest mamą dwóch wspaniałych synów. Z wykształcenia pedagog resocjalizacji i profilaktyki społecznej, a od jakiegoś czasu torciara z zamiłowania. Jej wypieki cieszą nie tylko oczy, ale i kubki smakowe. - Uwielbiam to, co robię, sprawia mi to ogrom radości. Nie do opisania jest uczucie, kiedy widzę pojawiający się błysk w oku dziecka na widok tortu z ulubionym bohaterem bajki - mówi pani Agnieszka.




Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najlżejsze krzesło świata - Oskar Zięta na festiwalu designu w Fuzji GALERIA

Najlżejsze krzesło świata - Oskar Zięta na festiwalu designu w Fuzji GALERIA

Horoskop dzienny jutro na piątek 17 maja. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny jutro na piątek 17 maja. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM

Zobacz również

Horoskop dzienny jutro na piątek 17 maja. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Horoskop dzienny jutro na piątek 17 maja. Do kogo dziś uśmiechnie się szczęście?

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM