Hubert Blechowski, Around The Coffee, Łódź
Kategoria: Barista Roku
Swoją przygodę z kawą rozpoczął podczas wolontariatu na festiwalu kawy. - Miałem za zadanie odwiedzić każdą kawiarnię i zapoznać innych uczestników z ideą tego wydarzenia. Dzięki temu poznałem właścicieli i pracowników, którzy sprawili, że świat łódzkiej gastronomii mnie oczarował - mówi o początkach. Później zaczął pogłębiać swoją wiedzę o kawie. - Wówczas zrozumiałem, że chcę pracować, robiąc kawę – mówi i dodaje, że najtrudniejszą rzeczą z jaką musiał się zmierzyć była nauka odpowiedniego nastawienia do gości lokalu. - Zrozumienie, że oni przychodzą tam nie tylko na kawę, która mnie najbardziej interesuje, ale też inne pozycje z karty. Kawiarnia to przede wszystkim goście, ale również biznes i aby się rozwijał potrzebne są oba czynniki. Jaki jest Jego ulubiony rodzaj kawy? Espresso, odpowiada pan Hubert. - Chcę sprawić, aby każdy miał dostęp do dobrej kawy na co dzień oraz tworzenie eventów, mających na celu zwiększanie świadomości na temat jakości kawy, takich jak kiedyś Festiwal Kawy w Łodzi.
Szymon Stach, Restauracja Stary Rynek 2, Łódź
Kategoria: Kucharz Roku
W branży gastronomicznej pracuje już od blisko 20 lat. - Zawód kucharza wybrałem z powodu babci, która pokazała mi tajniki kuchni polskiej. To była moja pierwsza inspiracja i właśnie wtedy pomyślałem: Dlaczego by nie zostać kucharzem? I tak to się zaczęło - opowiada. Swoje pierwsze, jak mówi, poważne kroki w gastronomii, stawiał w Hotelu Savoy w Łodzi. Właśnie tam nauczył się fundamentów zawodu i odebrał pierwsze szlify. Jego ulubione dania? - W całości pochodzą z kuchni polskiej: zrazy wołowe, golonka, zasmażana kapusta, gulasz - wymienia kucharz. Według Niego najtrudniejszą rzeczą w tej branży jest nieustanne śledzenie zmieniających się trendów oraz wielogodzinna praca stojąca. - Moje rady dla młodych adeptów, przyszłych kucharzy, szefów kuchni to pokora, chęć nauki i odporność na presję czasu – mówi pan Szymon i dodaje, że jego marzeniem jest własna autorska restauracja.
Agnieszka Bińkowska, BezoveLove-Z miłości do słodkości, Rawa Mazowiecka
Kategoria: Mistrz Słodkości Roku
Na co dzień jest mamą dwóch wspaniałych synów. Z wykształcenia pedagog resocjalizacji i profilaktyki społecznej, a od jakiegoś czasu torciara z zamiłowania. Jej wypieki cieszą nie tylko oczy, ale i kubki smakowe. - Uwielbiam to, co robię, sprawia mi to ogrom radości. Nie do opisania jest uczucie, kiedy widzę pojawiający się błysk w oku dziecka na widok tortu z ulubionym bohaterem bajki - mówi pani Agnieszka.