Mleko sojowe: cena, właściwości, przepisy. Czy mleko sojowe rzeczywiście jest zdrowe?

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Mleko sojowe jest bardzo popularne w krajach azjatyckich.
Mleko sojowe jest bardzo popularne w krajach azjatyckich. Pixabay
Mleko sojowe jest produktem, który budzi wyjątkowo dużo skrajnych opinii. Jedni widzą w nim cudowny napój, który poprawia zdrowie i pomaga walczyć z rakiem. Inni straszą fitoestrogenami od których mężczyznom rosną piersi. Jak dowodzą badania naukowe prawda jest dużo bardziej złożona. A mleko sojowe warto wprowadzić do diety.

Mleko sojowe - zdrowy zamiennik mleka krowiego?

Mleko sojowe to coraz popularniejszy substytut mleka krowiego. Wybierają je weganie i osoby z nietolerancją laktozy. Ale coraz więcej osób wybiera mleko sojowe ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne.

Mleko sojowe to tradycyjny napój chiński. Uważa się, że mleko sojowe powstało w 164 r. naszej ery. Sekret pozyskiwania napoju z ziaren soi miał odkryć Chińczyk Liu An. W kuchni chińskiej, praktycznie nieużywającej krowiego mleka zdobyło sporą popularność, podobnie jak inne wyroby z soi takie jak tofu czy tempeh.

Mleko sojowe - właściwości zdrowotne

Walory zdrowotne i odżywcze mleka sojowego są bardzo duże. Soja to jedyna roślina, która samodzielnie może stanowić dla wegan i wegetarian wystarczające źródło białka. Zawiera bowiem wszystkie 8 potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Ma też dużą zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ale największe zainteresowanie naukowców budzi duża zawartość w soi fitoestrogenów, czyli roślinnych substancji przypominających estrogen - ludzki hormon obecny zarówno w organizmach kobiet jak i mężczyzn. Można się więc spodziewać, że będzie mieć ono podobne do estrogenów właściwości. Jednak roślinne odpowiedniki nie zawsze działają na organizm tak samo jak hormony. A to sprawia, że działanie mleka sojowego nie jest łatwe do oszacowania.

Obecnie uważa się, że soja oraz jej wyroby, takie jak mleko sojowe czy tofu, mają korzystne działanie przeciwnowotworowe. Korzystnie działają zwłaszcza wobec raka płuc, szyjki macicy, prostaty, czy jelita grubego. Jego wpływ na powstawanie i zapobieganie rakowi piersi nie jest jednak jasny. Były obawy, że podobnie jak nadmiar estrogenów może on przyczyniać się do jego powstawania. Jednak badania na kobietach pijących dużo sojowego mleka wykazują, że także i tu może ono działać przeciwnowotworowo, np. zmniejszając szansę na nawrót choroby.

Pojawiły się też wątpliwości, czy pite w nadmiarze przez mężczyzn mleko sojowe nie zaburzy ich produkcji testosteronu i nie spowoduje np. spadku libido. Tak bowiem działają działają prawdziwe estrogeny. Jednak badania naukowe nie potwierdziły tych obaw.

Niestety nie sprawdziły się też wielkie nadzieje pokładane w mleku sojowym jako naturalnym sprzymierzeńcu w walce z chorobami serca i układu krążenia.

W obecnej ocenie mleko sojowe jest produktem bardzo zdrowym i bezpiecznym do spożywania. Ma wiele zalet, ale trudno je uznać za tzw. super żywność mającą działanie lecznicze.

Ile kalorii ma mleko sojowe?

Czyste mleko sojowe jest mało kaloryczne.

100 ml mleka sojowego Alpro Soya Bez Cukru ma zaledwie 33 kcal.

Ale 100 ml napoju Alpro Soya Czekoladowy ma już 64 kcal.

Niewątpliwą zaletą mleka sojowego jest brak laktozy, co czyni ten napój bezpiecznym dla osób cierpiących na jej nietolerancję. Może też stanowić substytut mleka krowiego dla wegan, którzy dobrowolnie rezygnują z produktów odzwierzęcych.

Mleko sojowe wzbogacane jest o dodatkowe składniki które podnoszą jego właściwości zdrowotne. Dodaje się m.in. wapń, witaminy B2, B12 i D. Dodatki stosuje się też dla poprawienia smaku. Można kupić mleko sojowe słodzone, czekoladowe, waniliowe lub profesjonalne mleko sojowe do kawy dla baristów.

Mleko sojowe na słodko - przepisy

Mleko sojowe ma delikatny smak i jest częstym składnikiem wielu potraw, zwłaszcza w kuchni wegańskiej. Doskonale dodaje się jako zamiennik mleka krowiego do musli, granoli czy koktajli. Mleko sojowe można dodawać do kawy zamiast śmietanki. Ścięte za pomocą octu lub soku z cytryny może zastąpić w przepisach tradycyjny jogurt. Można też z niego wykonać domowy twarożek.

Amerykańskie pancakes z mleka sojowego

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu np. jabłkowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
opcjonalnie: cukier do smaku

Wszystkie składniki suche i mokre mieszamy w osobnych miskach, następnie łączymy razem. Powinno wyjść gęstsze niż naleśnikowe. Następnie na rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto rozlewając okrągłe placuszki. Smażymy na złoty kolor.

Najprostszy koktajl z mlekiem sojowym
1 szklanka mleka sojowego
1 banan
opcjonalnie: cukier lub słodzik

Mleko sojowe i banana zmiksuj blenderem. Możesz dodać cukier lub inne dodatki smakowe.

Gdzie i za ile kupić mleko sojowe?

Mleko sojowe z łatwością można kupić w dużych sieciach handlowych i małych sklepikach. Kiedyś dostępne było tylko w sklepach ze zdrową żywnością, teraz w stałej ofercie mają je nawet dyskonty takie jak Lidl czy Biedronka. Mleko sojowe produkują zarówno znani producenci tacy jak Alpro, są też mleka marek własnych dyskontów. Na rynku można też dostać mleko sojowe w proszku.

Za ile można kupić mleko sojowe?

  • Mleko sojowe w sieci Biedronka, marki Vitanella kosztuje 4,99 zł.
  • W sklepach Tesco mleko sojowe Tesco Organic Napój Sojowy Słodzony 1 litr kosztuje 4,19 zł.
  • Mleko sojowe Alpro Soya Oryginalny kosztuje 7,99 zł za 1 litr.

Przepis na domowe mleko sojowe

Mleko sojowe to napój, który można przygotować samodzielnie w domu. Wtedy ma się 100% pewności, że nie zostały do niego dodane żadne konserwanty czy niepożądane dodatki. Przygotowanie mleka sojowego nie jest skomplikowane, ale wymaga czasu. Przepisów na przygotowanie tego zdrowego napoju jest wiele. Oto jeden z nich:

200 g suchych ziaren soi zalać na noc zimną wodą. Rano ziarna kilkakrotnie przepłukać i odlać wodę. Następnie dolać 2 szklanki zimnej wody i zblendować mocnym blenderem ręcznym lub kielichowym. Zagotować kolejny litr wody, wrzucić do niego przygotowaną pastę sojową. Ostrożnie zagotować, uważając na powstającą pianę i mieszając, by mleko się nie przypaliło. Następnie wyłączyć mieszankę na kilka minut i przestudzić dopóki nie opadnie piana. Potem jeszcze raz wstawić na kuchenkę, gotując około 10 minut. Gotowe mleko należy odsączyć używając czystej gazy lub specjalnego woreczka do produkcji mleka roślinnego.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
konopie bez GMO
ja polecam Nasiona konopi siewnej są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Wpływa też na elastyczność naczyń krwionośnych, poprawia krążenie krwi, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Oprócz tego nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka. Białko zawarte w nasionach konopi jest porównywalne do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarcza cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest lepiej przyswajalne niż białka z soi oraz nie zawiera związków wzdymających jak soja łuskane nasiona konopi znajdziesz na konopiafarmacja pl
s
smakosz
Niektórzy politycy, naukowcy i korporacyjni sprzedawcy genetycznie modyfikowanych nasion połączyli siły, aby przekonać rolników i konsumentów, że zasoby nie modyfikowanej genetycznie soi są niewystarczające do zapewnienia taniego białka roślinnego europejskim rolnikom hodującym zwierzęta gospodarskie.
Twierdzenie takie jest nieprawdą! Na rynku są dostępne duże ilości nieskażonej, konwencjonalnie produkowanej soi. Trudności występują w identyfikowaniu danej partii ponieważ kanały sprzedażny nie są odpowiednio przystosowane do rozdzielania i dystrybucji zmodyfikowanych i niezmodyfikowanych genetycznie produktów sojowych.
To, z kolei, jest częściowo rezultatem braku chęci właścicieli polskich młynów do zapłacenia małej różnicy ceny za posegregowaną soję wolną od GMO. Jeśli młyny nie zamierzają płacić, dostawcy nie zamierzają rozdzielać soi genetycznie modyfikowanej od soi wolnej od GMO.
Ludzie, którzy nie chcą spożywać mięsa i nabiału zanieczyszczonego przez GMO, muszą głośno żądać, aby rolnicy karmili zwierzęta paszami niezanieczyszczonymi przez GMO tak jak to robią konsumenci w Anglii, Francji czy w Niemczech. (W Niemczech główni producenci rozważają możliwość całkowitego przestawienia się na produkty pochodzące od zwierząt karmionych paszami bez GMO. Oznacza to już wkrótce poważne kłopoty dla polskich producentów, którzy stosują pasze z GMO).
Obecnie na rynku wiodący producenci soi wolnej od GMO to:
Indie: 8 milionów ton
Brazylia: 25 milionów ton
Są również inne kraje produkujące nadwyżki soi wolnej od GMO, np. Ukraina. Jednakże, dostępność do tej soi jest zależna od wynegocjowanych kontraktów i uzgodnionych regularnych dostaw.
To sugeruje że najlepszym wyjściem dla rolników będzie stosowanie tradycyjnych roślin/nasion i karmienie zwierząt z ich własnych zasobów. Taki sposób postępowania powinien być również promowany i wspierany ze względu na rosnące ceny ropy i konieczność odzyskania przez Polskę niezależności żywieniowej.

Czerwiec 2008
Sir Julian Rose – prezes ICPPC (Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi), członek Koalicji „POLSKA WOLNA OD GMO”
Jadwiga Łopata – wiceprezes ICPPC, laureat Nagrody Goldmana (Ekologiczny Nobel)
Dodaj ogłoszenie