reklama

Młodych Polaków trzeba zachęcać do jedzenia mięsa

Maciej Badowski AIPZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Producenci mięsa w ubiegłym roku osiągnęli dobre wyniki w eksporcie swoich produktów, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. Jednak, jak sami podkreślają nadal jest potrzebna poprawa konkurencyjności produkcji mięsa. Do jedzenia mięsa trzeba też zachęcać konsumentów, zwłaszcza młodych.

- Problem istnieje. Występujący afrykański pomór świń, ptasia grypa, co jednak nam nie przeszkodziło w byciu liderem jeżeli chodzi o produkcję. Nasz eksport, odkąd weszliśmy do unii Europejskiej wzrósł pięciokrotnie. Słyniemy z dobrego mięsa i z dobrych przetworów - wyjaśnia w rozmowie z AIP Jacek Marcinkowski ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Branża mięsna osiąga dobre wyniki, mimo wystąpienia afrykańskiego pomoru świń oraz ptasiej grypy. Wystąpienie tych chorób ogranicza nasze możliwości eksportowe do krajów nie będących członkiem UE.
- Jesteśmy ogromny producentem na skalę światową, szczególnie drobiu. Zajmujemy pierwsze miejsce w Europie w produkcji drobiu. Jednocześnie w pewnym sensie uzależniamy się od dostawy paszy, ponieważ głównym źródłem wzrostu jest soja. My musimy ją importować z Ameryki, a sami nie damy rady wyhodować drobiu na własnych paszach, dlatego to uzależnienie importowe jest tak istotne i musimy o tym pamiętać - tłumaczy Jacek Kucharski, zastępca głównego lekarza weterynarii.

Polskie mięso trafia głównie do UE, ale w sumie kupuje je 100 krajów świata. Mięso od polskich producentów jest dobrze postrzegane na świecie. Jednocześnie, jak podkreślają eksperci musimy się również skupić na edukacji młodego pokolenia. Uświadomić młodym ludziom jak wiele wartości odżywczych i smakowych znajduje się w wyrobach mięsnych. - Robimy różnego rodzaju akcje po to, żeby zwrócić uwagę konsumentów, żeby ci kupowali produkty mięsne u małych producentów. Tych, którzy mają odwagę firmować swoje produkty własnym nazwiskiem. W marketach produkty mięsne zazwyczaj są „anonimowe”, do tego najczęściej paczkowane, które jest naszpikowane chemią w celu przedłużenia jego trwałości- mów Marcinkowski.

Czytaj też:
Każdy z nas kupuje przynajmniej raz na jakiś czas w Rossmannie. teraz jest łatwiej, sprawdź dlaczego

Materiał oryginalny: Młodych Polaków trzeba zachęcać do jedzenia mięsa - Strefa Biznesu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

v
vege maraton

Przez całe lata parówy 20% "mięsa" , chemia aż kipi spod folii a teraz nagle święci , hurr durrr młodzi nie kupują naszego szajsu :PPP

weganizm wam da jeszcze popalić

G
Gość

Młodych Polaków trzeba zachęcać do jedzenia mięsa abyście zarabiali na ich chorobach. co za chore podejście pseudo biznesu.

zryjcie sami razem z gmo i randapem , od nas młodych macie KOPA

J
Jacek

Po jednej godzinie wychowawczej spędzonej w rzeźni młody konsument będzie uświadomiony jak to się robi od kuchni, ale co na to rzeźnicze lobby?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3