5/8
Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza...
fot. Pierre Bamin/Unsplash

Kukurydza ma niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny to taki, który nie przekracza wartości 55. Dla ugotowanych świeżych ziaren jest to IG 52, co oznacza, że ich jedzenie tylko w nieznacznym stopniu podnosi poziom glukozy we krwi. To dobra informacja dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, którzy mogą włączyć do diety pewne ilości nasion w takiej właśnie postaci (ale nie w innej). Dodatek małej porcji zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek, dodatkowo spowolni trawienie i wchłanianie węglowodanów, a także umożliwi przyswajanie w organizmie rozpuszczalnych w tłuszczu składników, głównie karotenów.

6/8
Kukurydza nie zawiera białek glutenowych, tylko zeiny....
fot. Cats Coming/Pexels

Kukurydza nie zawiera glutenu

Kukurydza nie zawiera białek glutenowych, tylko zeiny. Dzięki temu to bezpieczny wybór dla chorych z celiakią, u których nawet niewielkie ilości glutenu wywołują stan zapalny jelit, oraz osób ze złą tolerancją glutenu, które po jego spożyciu odczuwają oznaki niestrawności. Ugotowane nasiona kukurydzy można jeść np. zamiast kaszy. Przetwory z nich, takie jak np. mąka czy kaszka, pod względem funkcjonalnym nie zastąpią mąki pszennej czy manny, są z powodzeniem stosowane w produktach bezglutenowych wraz z dodatkami pochodzącymi z ryżu czy lnu.

7/8
Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to...
fot. Wouter Supardi Salari/Unsplash

Kukurydza wspomaga ochronę przed rozwojem cukrzycy

Kukurydza w postaci całych gotowanych ziaren to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Spożywanie ich w miejsce tych oczyszczonych jest kluczowe dla ochrony przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu 2 (a także otyłości). Wysoka zawartość amylozy w skrobi kukurydzianej przekłada się na wyższy poziom tzw. skrobi opornej po obróbce termicznej i wystudzeniu. Powoduje to obniżenie ilości kalorii pozyskiwanych z ziarna oraz IG posiłku.

8/8
Kukurydza jedzona z kolby zawiera sporo tłuszczu...
fot. Madison Inouye/Pexels

Kukurydza chroni serce i naczynia krwionośne

Kukurydza jedzona z kolby zawiera sporo tłuszczu pochodzącego z zarodków. To źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Hamują też jego utlenianie, które jest elementem procesu tworzenia się złogów miażdżycowych. Innym składnikiem nasion korzystnym dla układu krwionośnego jest koenzym Q10 (ubichinon). Niebieska kukurydza, z której produkuje się suplementy diety, obfituje we wspierające krążenie antocyjany.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

"Łódzka Forteca Niezdobyta". Czarne Panterki znów triumfują!". Zdjęcia

"Łódzka Forteca Niezdobyta". Czarne Panterki znów triumfują!". Zdjęcia

Noc Muzeów z tłumami zainteresowanych w łódzkich instytucjach

Noc Muzeów z tłumami zainteresowanych w łódzkich instytucjach

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

Horoskop codzienny na poniedziałek 20.05.2024

Zobacz również

Biżu Market po raz kolejny w Odlewni przy Piotrkowskiej 217

Biżu Market po raz kolejny w Odlewni przy Piotrkowskiej 217

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA

Przerabiają klub Do Sopotu. Co to oznacza dla otwarcia? ZDJĘCIA