1/7
Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne...
fot. materiały prasowe Wydawnictwa Dwie Siostry

Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Sophia Loren. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką, żeby przejść do przepisów

2/7
Od lewej: Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo...
fot. materiały prasowe Wydawnictwa Dwie Siostry

Gorąca czekolada z przyprawami Fridy Kahlo

Od lewej: Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo

Składniki:
600 ml mleka
100 g dobrej gorzkiej czekolady, posiekanej
1/2 laski wanilii
Szczypta chili
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
Śmietanka kremówka

Przygotowanie:
1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nasionka.
2. Nasionka i laskę umieść w garnku wraz z mlekiem i przyprawami.
3. Podgrzej, dodaj czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia.
4. Wyjmij laskę wanilii.
5. Podawaj z lekko ubitą śmietanką, możesz też posypać cynamonem.

3/7
Składniki:...
fot. materiały prasowe Wydawnictwo Dwie Siostry

Kurczak cacciatore Sophii Loren

Składniki:
1 surowy kurczak
130 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 ml wytrawnego białego wina (ewentualnie bulionu z łyżką octu winnego)
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki świeżego oregano
1 listek laurowy
trochę natki pietruszki
sól i pieprz

1.Kurczaka podziel na osiem części.
2. Boczek pokrój w paski, a cebulę i czosnek w plasterki.
3. Obsmaż kawałki kurczaka na patelni, przewracając je kilkakrotnie.
4. Odłóż na bok, podsmaż boczek i odłóż razem z kurczakiem.
5. Zeszklij plasterki cebuli na oliwie i tłuszczu z boczku, a pod koniec dodaj czosnek i rozmaryn.
6. Wlej wino i gotuj przez kilka minut.
7. Dodaj mięso, pomidory, sól, pieprz, oregano i listek laurowy.
8. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
9. Na koniec wmieszaj posiekaną pietruszkę i podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem albo sałatą.

4/7
Około 10 sztuk...
fot. materiały prasowe Wydawnictwa Dwie Siostry

Ptysie z bitą śmietaną Coco Chanel

Około 10 sztuk

Składniki:
2 łyżki cukru
100 g masła
150 ml wody
130 g mąki pszennej
4 jajka w temperaturze pokojowej
płatki migdałowe

śmietanka kremówka
odrobina cukru
cukier puder

Przygotowanie:

1. Do rondla wlej wodę z cukrem i masłem. Powoli podgrzewaj, mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą. Zwiększ ogień.
2. Tuż po zagotowaniu płynu wsyp do niego całą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez minutę, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek rondla.
4. Przerzuć ciasto na papier do pieczenia i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż je z powrotem do rondla, ale nie stawiaj na kuchence. Wbij po jednym jajku i drewnianą łyżką mieszaj je z ciastem, aż będzie gładkie i połyskliwe.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką układaj na niej porcje ciasta, zostawiając duże odstępy. Posypuj płatkami migdałowymi.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C i piecz przez 20 minut, aż ptysie wyrosną i się zarumienią. Zostaw do wystudzenia na kratce.
7. Ptysie przekrój na pół. Ubij śmietankę z odrobiną cukru, napełnij połówki ciastek bitą śmietaną i składaj ptysie. Posypuj cukrem pudrem i natychmiast podawaj.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Horoskop na najbliższy weekend! Sprawdź, co się wydarzy!

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

Zobacz również

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na piątek. Sprawdź!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!