Na święta wydamy więcej niż przed rokiem

Alicja Zboińska
Na święta wydamy więcej niż przed rokiem
Na święta wydamy więcej niż przed rokiem Archiwum
Udostępnij:
W porównaniu z ubiegłym rokiem najbardziej zdrożały karpie, kiszona kapusta, grzyby i cytrusy. Droższe są także cukier i twaróg. To nie będą tak tanie święta jak przed rokiem. O ile rok temu na przygotowanie wigilijnej wieczerzy i świątecznych potraw trzeba było wydać kilka procent procent mniej niż w 2013 r., teraz nie ma powodów do zadowolenia. Karpi jest o połowę mniej niż przed rokiem. Wszystko przez suszę i niski poziom wody

To był trudny rok dla Tadeusza Michasia, który ma hodowlę karpi w podłódzkim Bełdowie.

- Karpi jest o połowę mniej niż przed rokiem - mówi Tadeusz Michaś. - Wszystko przez suszę i niski poziom wody. Powinno się to przełożyć na wzrost cen, ale o tym i tak decyduje rynek. Hodowcy mają niewiele do powiedzenia. To duże sieci handlowe dyktują ceny.

W tym roku sprzedaję ryby po 10 zł za kilogram w hurcie i po 13 zł w detalu.

W ubiegłym roku cena hurtowa u hodowcy była taka sama, klienci indywidualni płacili 12 zł. Hodowcy podkreślają, że jeszcze większe kłopoty z wigilijnym karpiem możemy mieć w najbliższych latach. Karp rośnie bowiem trzy lata, a w tym roku wystąpił olbrzymi kłopot z narybkiem. Duża jego część została bowiem zjedzona przez czaple, kormorany i inne rybie drapieżniki.

Wzrost cen najpopularniejszej wigilijnej ryby widoczny jest w zestawieniu Urzędu Statystycznego w Łodzi.

O ile przed rokiem w grudniu kilogram karpi w sklepach regionu

kosztował średnio 12,69 zł, to w październiku tego roku cena wynosiła już niemal 15 zł, a dokładnie 14,98 zł

(ceny za listopad są opracowywane).

 

Świeża kapusta jest droższa aż o 60 proc., kiszona o 15 proc., a grzyby o 20 proc.

 

Znacznie drożej niż przed rokiem zapłacimy za kapustę i grzyby. Droższe będą więc wigilijne pierogi, uszka, a także kapusta z grochem i grzybami. To także efekt suszy.

- Świeża kapusta jest droższa aż o 60 proc., ale kiszona o 15 proc. - mówi profesor Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Grzyby są droższe o 20 proc.

Droższe są też cytrusy. O ile rok temu średnia cena kilograma pomarańczy wynosiła w sklepach w woj. łódzkim 5,23 zł, to w tym roku średnio kosztują one

6,36 zł za kilogram

. Zdaniem prof. Świetlik ma to związek z drożejącym dolarem oraz mniejszymi zbiorami cytrusów na świecie.

Nieco droższy jest także twaróg, którego cena przeciętnie wzrosła o niespełna 2 proc. Przeciętna cena kilograma w sklepach w woj. łódzkim to

13,25 zł

.

Z miesiąca na miesiąc rosną ceny cukru. W październiku tego roku kilogram w sklepach w Łodzi i regionie kosztował średnio

2,40 zł

, podczas gdy w grudniu ubiegłego roku średnia cena wynosiła 2,02 zł. Można się jeszcze spodziewać dalszych podwyżek cen cukru.

Są też jednak dobre wieści. Nieco tańsze niż przed rokiem są wieprzowina i drób, taniej więc będzie można przygotować świąteczny obiad.

Sytuacja byłaby jeszcze gorsza, gdyby nie łaskawa aura. Śnieg i mróz spowodowałby wzrost kosztów przechowywania i transportu.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie