Na Zielonym rynku małe cukinie, wielkości ogórków, sprzedawano wczoraj po 8 zł za kilogram. Większe były jeszcze droższe, bo aż po 10 zł/kg. To cena dwa razy wyższa niż w zeszłym roku. Dużo taniej jest na rynku hurtowym przy ul. Zjazdowej, gdzie cukinie są w cenie 3 – 5 zł/kg. Marża jaką narzucają sprzedawcy na targowisku jest więc bardzo wysoka. Ale ponieważ to dopiero początek sezonu jej zbioru, powinna szybko tanieć.
Cukinia jest wyjątkowym warzywem. Można młodą jeść na surowo, ale także dusić, piec, marynować i kisić, a nawet robić z nią słodkie desery. Ma niski indeks glikemiczny, a więc jest doskonała dla cukrzyków. Duża zawartość błonnika powoduje, że syci, ale nie tuczy, odkwasza i przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?