Ryby to źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu witamin i minerałów. Dlatego powinno się ich spożywać jak najwięcej.
Wszystko jednak zależy od pochodzenia produktu. Ryby, które przybyły do nas z zanieczyszczonych wód lub hodowli na dużą skalę mogą przynieść naszemu organizmowi więcej szkody niż pożytku.
Przygotowaliśmy listę najbardziej niezdrowych ryb. Sprawdź w naszej galerii, jakie ryby zawierają najwięcej rtęci i innych metali ciężkich.
Panga
Ryba ta hodowana jest głównie w stawach w rejonie dolnego Mekongu.
Ze względu na zanieczyszczone środowisko (kumulację metali ciężkich) oraz używane hormony jest szkodliwa, szczególnie dla kobiet w ciąży i dzieci.
Chuda Tilapia
Ryba ta zawiera niewiele białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin. Lepiej więc postawić na ryby bardziej wartościowe. Chuda Tilapia polecana jest za to przy diecie lekkostrawnej.
Dorsz
Dorsz pochodzący z Morza Bałtyckiego, podobnie jak inne ryby, posiada niebezpieczne dla zdrowia stężenia dioksyn, furanów i dioksynopodobnych PCB.