Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najchętniej wybierana pizza to...

Alicja Zboińska
Jak weekend to na obiad pizza, a jak pizza to Capricciosa - tak wynika z raportu portalu PizzaPortal.pl, który podsumował właśnie ubiegły rok na rynku pizzy. Pod lupę zostały wzięte zamówienia z 950 restauracji w stu miastach Polski, w tym trzech z naszego regionu: Łodzi, Tomaszowa Mazowieckiego i Aleksandrowa.

Łodzianie i mieszkańcy Tomaszowa raczą się raczej dużymi pizzami: o ile średnia Capricciosa w kraju ma średnicę 34,55 cm, to zamawiana przez łodzian ma średnicę 36,84 cm, a w Tomaszowie jest zaledwie o 4 milimetry mniejsza niż w Łodzi.

Okazuje się, że im bliżej końca tygodnia, tym chętniej na naszych talerzach widzimy płaskie ciasto z pieczarkami, serem, szynką lub krewetkami. Kumulacja następuje w weekend, w poniedziałek restauracje sprzedają 11 procent wszystkich zamówień z tygodnia. Do czwartku włącznie odnotowujemy wzrost zamówień o jeden procent każdego dnia. Na piątek przypada 17 proc. zamówień, sobotę 18 proc., a w niedzielę wyraźnie bardziej cenimy rosół i schabowy - 15 proc. zamówień tego dnia.

Ważny jest nie tylko dzień, ale i godzina. Autorzy raportu radzą, o jakiej porze zadzwonić do pizzerii, by nie czekać zbyt długo na dostawę. - W ciągu tygodnia najlepiej zamawiać przed godziną 14 i po godzinie 21 - czytamy w raporcie. - W sobotę i niedzielę natomiast najlepiej przed godziną 13 i po godzinie 20. W cierpliwość trzeba się uzbroić przed Bożym Narodzeniem, Nowym Rokiem i walentynkami, to szczególnie dobre dni dla gastronomii.

Skoro już wiemy, kiedy kontaktować się z lokalem, to czas na wybór pizzy. Okazuje się, że nie do końca podzielamy gust restauratorów, wolimy zmodyfikować składniki lub po prostu samemu skomponować pizzę. Robi tak ponad 27 proc. klientów. Ci, którzy zgadzają się na gotowe propozycje, najczęściej sięgają po Capricciosę (blisko 8 proc. wskazań), Margheritę (prawie 6 proc.) i Hawajską (prawie 4 proc.). Listę zamykają: Bolognese (0,59 proc.), Quatro stagioni (0,44 proc.) i Greca (0,26 proc.).

Twórcy raportu pokusili się o zestawienie najczęściej wybieranych składników (oprócz sera, sosu pomidorowego i przyprawy, które są podstawą). Nie wyobrażamy sobie pizzy bez pieczarek - 95 proc. wskazań, salami (63 proc.) i szynki (62 proc.). Moglibyśmy się natomiast obejść bez: fasoli i brokułów (po 4 proc. wskazań), kaparów (3 proc.) Najczęściej wybieranym sosem jest czosnkowy, który króluje na 55 proc. gotowych dań i wyprzedza m.in. pomidorowy (17 proc.). Pizzę popijamy natomiast pepsi i colą (58 proc. pozytywnych odpowiedzi) i piwem (16 proc.).

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki