W skrócie:
Pieczeń z karkówki to doskonały pomysł na wielkanocny obiad. Wystarczy zamarynować ją dzień wcześniej, a następnego dnia tylko wstawić do piekarnika. Dzięki temu mamy mało pracy, a nasze danie jest podzielne, sycące i pyszne. Mięso warto polać sosem pieczeniowym i podać z ziemniakami, kaszą i porcją warzyw. Karkówkę można jeść także na zimno, jako zdrową, domową wędlinę. By kawałki mięsa miały ładny kształt proponuję zasznurować mięso tzn. obwiązać je przed pieczeniem naturalnym sznurkiem. To prosta czynność, jednak wymaga nieco wprawy. Zacznij od większej części mięsa i owijaj je tworząc pętelki.
Zobacz w galerii, jak przygotować najlepszą karkówkę pieczoną.
Przepis na karkówkę pieczoną
czas przygotowania: 2,5 godziny + marynowanie mięsa
duża porcja na ok. 16 plastrów
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 duża główka czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- pół szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
przyprawy:
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka czosnku.
Zobacz także: Bezkonkurencyjne roladki schabowe ze szpinakiem. Smakują wyśmienicie. Najlepszy przepis na popisowy świąteczny obiad
Jak zrobić pieczeń z karkówki?
- Mięso opłucz i wysusz.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Polej mięso olejem i natrzyj przyprawami.
- Weź naturalny, bawełniany sznurek i zacznij obwiązywać mięso, tworząc pętelki od grubszej części mięsa.
- Zostaw karkówkę na noc, by się zamarynowała.
- Następnego dnia włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i obłóż warzywami – obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę i seler, odetnij górną część główki czosnku.
- Wlej pół szklanki wody i wstaw mięso do pieczenia pod przykryciem na 1,5 w 180 a później bez przykrycia na 30 minut.
- Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, by wchłonęło soki.
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?