Pod lupę zostało wziętych 10 płynów popularnych marek, w tym marek własnych dużych sieci sklepów. Płyny przeszły w sumie 66 różnych testów, podczas których uzyskano 2 270 wyników cząstkowych.
By zobaczyć, które płyny wypadły najlepiej, prosimy kliknąć w przycisk
Co było badane?
Kontrolujący przyjrzeli się kilku kluczowym parametrom wpływającym na jakość i komfort zmywania. Zbadali zdolność myjącą płynów, czyli ich skuteczność w usuwaniu zabrudzeń. Testowali też zdolność emulgowania tłuszczów, która przesądza o sile działania detergentu w walce z tłustymi naczyniami. Sprawdzali również odczyn pH produktów, którego wartość wpływa na stan skóry dłoni. Analitycy UOKiK oszacowali, ile wynosi koszt pojedynczego zmywania i jednego litra (lub kilograma) płynu, a także ocenili stosunek jego jakości do ceny.
Kto wygrał?
Na podstawie badań laboratoryjnych oceniono ogólną jakość płynów. Trzem parametrom przypisano określone wartości: 60 proc. - zdolność myjąca, 35 proc. - zdolność emulgowania tłuszczów, 5 proc. - wartość pH. W ten sposópowstał ranking jakości, w którym pierwsze miejsce zajęły Fairy cytryna, Pur Sekrety Kucharza Soda Effect oraz Ludwik cytrynowy, zdobywając 5 gwiazdek. Kolejny w rankingu był Kraft cytrynowy, otrzymując 4 gwiazdki.
Jak wyglądały badania laboratoryjne?
Zdolność myjąca
Kontrolujący nanieśli na białe, płaskie talerze mieszankę sporządzoną z mleka w proszku, żółtek w proszku, mąki pszennej, margaryny i wody. Swoją konsystencją przypominała ona surowe ciasto naleśnikowe. Zabrudzone naczynia zostawiono na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Proces mycia był powtarzany w trzech seriach, po 30 talerzy dla każdego badanego płynu. Detergent był dawkowany zgodnie z procedurą badawczą, uwzględniając zalecenia producenta. We wszystkich przypadkach warunki mycia były takie same: wykorzystano wodę wodociągową o zbliżonym poziomie twardości i temp. 45 st. C, niepoddaną procesowi zmiękczania.
Po umyciu i wysuszeniu talerze zanurzono w roztworze jodu dla ułatwienia obserwacji. Wygląd talerzy oceniono zliczając plamy oraz zacieki na każdym z nich, przyznając określoną liczbę punktów.
Zdolność emulgowania
Do wody z płynem do mycia naczyń dodano dawki zabarwionego oleju rzepakowego. Jeśli powstawała jednolita emulsja, dokładanoy kolejną porcję oleju, aż do momentu, gdy przestawała się tworzyć. Im więcej gramów tłuszczu płyn jest w stanie zemulgować — tym lepiej radzi sobie w walce z tłustymi zabrudzeniami.
pH
Wartość pH sprawdzano przy użyciu tzw. pehametru, zanurzając elektrodę w wodzie z płynem do zmywania. Pomiar pH mówi o odczynie produktu w skali od 0 do 14, czyli o jego kwasowości (od 0 do 7) lub zasadowości (od 7 do 14). Odczyn zdrowej skóry wynosi 5-6, czyli jest lekko kwaśny. Środki mające z nią kontakt powinny mieć podobne do niej pH.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?