Słodkie ziemniaki
Z badań wynika, że bataty przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę u ludzi. Nic więc dziwnego, że zalecane jest włączenie batatów do diety chorego na cukrzycę. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają, a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<
Ryby
Tłuste ryby są sprzymierzeńcem osób chorych na cukrzycę, dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych omega 3. Ryby to spora także dawka witamin - zawierają witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych - fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza.
>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH ZDJĘCIACH<<<
Awokado
Zawiera kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiada za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniża poziom cholesterolu. Podobne właściwości ma także siemię lniane. Awokado znacząco poprawia wchłanianie związków odżywczych.