1/10
Nie tylko karp, barszcz i pierogi. Z kolejnych zdjęć w...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Tradycyjne polskie potrawy wigilijne

Nie tylko karp, barszcz i pierogi. Z kolejnych zdjęć w galerii dowiesz się, jakie potrawy wigilijne jada się w różnych regionach Polski.

2/10
Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby,...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Pomorze i Kaszuby

Na kaszubskim, wigilijnym stole od zawsze królowały ryby, ale nie tylko. Kolację tradycyjnie rozpoczynała „brzadowy zypa”, czyli zupa z suszonych owoców: jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy dodawało się do niej także suszone grzyby. Zupę brzadową można zabielić śmietaną. Podaje się ją z kluseczkami.
Inna popularna potrawa, kojarzona z kaszubską wigilią, to śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami w mundurkach. Poza tym w kaszubskich domach nie brakuje w święta karpia, wędzonego węgorza, czy pstrąga – tradycyjnie w migdałach. Jedną z charakterystycznych potraw jest flądra w galarecie oraz oczywiście różne rodzaje śledzi, z których najbardziej znane to oczywiście śledzie po kaszubsku. W tym regionie nawet pierogi podaje się z nadzieniem rybnym. Prawdziwym rarytasem jest piernik z marchewki, który piecze się jeszcze w czasie adwentu.
Zobacz, jak przygotować śledzie w śmietanie z jabłkiem.

3/10
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

4/10
Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Podlasie

Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy i Rosji, a nawet Ukrainy. Tak jest np. z warenikami, czyli rodzajem pierogów, które często podaje się na wigilię. Oprócz tego jada się kluski z makiem, barszcz grzybowy, a także racuchy wigilijne. Królową podlaskiej wigilii jest natomiast kutia.
Zobacz, jak przygotować tradycyjną kutię.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

10 najwyższych frekwencji na meczach w Polsce. Ranking sezonu

10 najwyższych frekwencji na meczach w Polsce. Ranking sezonu

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Pościg i strzały na placu Wolności!

Pościg i strzały na placu Wolności!

Zobacz również

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Tych piłkarzy Ruchu Chorzów trzeba zatrzymać w Ekstraklasie

Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę

AKTUALIZACJA
Makabryczne odkrycie: szczątki dwóch małych dziewczynek! Policja zatrzymała matkę