Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem.
Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem. 123rf.com/shaiith
Kuchnia meksykańska jest wypadkową kuchni rdzennych Indian i wpływów misjonarzy z Europy. Współcześnie widać też nawiązania do kuchni amerykańskiej, szczególnie blisko granicy z Teksasem. Trwa karnawał, a w związku z tym mamy więcej okazji do spotkań z bliskimi i znajomymi. W związku z tym przyjrzeliśmy się najpopularniejszym daniom wybranym przez czytelników serwisu Taste Atlas – kulinarnego przewodnika po kuchniach świata. Zobacz, co zaserwować na karnawałowej domówce.

W skrócie

W 2018 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić stworzył serwis Taste Atlas. Na stronie internetowej publikowane są rankingi zbierające w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Jeden z kilku zestawień poświęcony jest kuchni meksykańskiej. Zachęcamy do przyrządzenia polskich i meksykańskich przekąsek na karnawał.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku

TOP 10 najpopularniejszych dań z Meksyku

Według serwisu Taste Atlas smakosze kuchni meksykańskiej najchętniej sięgają po następujące dania:

  • Tortas – rodzaj meksykańskich kanapek nadziewanych fasolą, awokado, szynka i sera queso,
  • Mole – sos z papryczek chili wykonywanych w charakterystycznym moździerzu. Mole można zrobić z wytrawnej gorzkiej czekolady, orzechów lub sosu pomidorowego,
  • Quesadilla – zapiekana i nadziewana serem tortilla. Inne składniki w daniu są opcjonalne,
  • Burrito – czyli placki nadziewane mięsem mielonym, fasolą czerwoną, sosem pomidorowym, ryżem i serem,
  • Guacamole – sos przygotowywany z awokado, liści świeżej kolendry, soku z limonki i cebuli,
  • Tamal – ciasto kukurydziane z nadzieniem słodkim lub pikantnym gotowane na parze i zawijane w liście bananowca,
  • Fajitas – stek wołowy marynowany sokiem z limonki podawany z warzywami i plackiem tortilli,
  • Nachos – trójkątne chipsy wykonane z kukurydzianej tortilli podawane z sosem serowym i ostrą papryczką,
  • Tortilla – placki z mąki pszennej lub mąki kukurydzianej typu masa harina,
  • Tacos – tortilla napełniania wołowiną, wieprzowiną lub kawałkami ryby albo krewetkami.

Jakie są potrawy meksykańskie?

Kuchnia wywodząca się z Meksyku bazuje na roślinach strączkowych np.: fasoli czerwonej i soczewicy, a także kukurydzy i różnych rodzajach papryk (w tym ostrej papryczki chili). Do tego kuchnia meksykańska w oryginalny sposób łączy np.: uprażone orzeszki ziemne z cynamonem albo tworzy sos chili z mango.

Miłośnicy rosołu mogą sięgnąć po caldo de pollo. Rodzaj pożywnej zupy z kurczaka doprawionej kolendrą i ostrą papryczką. Kolejnym charakterystycznym daniem jest huevos rancheros (można to dosłownie przetłumaczyć jako młodzi rolnicy), jajka sadzone przygotowuje się na pulpie z pomidorów z czerwoną fasolą i podaje na tortilli. W Meksyku popularne są też smażone plantany, które są rodzaje bananów. Ważną potrawą kuchni meksykańskiej jest także chili con carne przyrządzane z wołowiną, przecierem pomidorowym i czerwoną fasolą.

Wypróbuj także: Przepis na pastę z awokado i jajek

Desery z Meksyku

Będąc w Meksyku, na deser można sięgnąć po gorącą czekoladę lub conchas, czyli rodzaj słodkich, drożdżowych ciastek formowanych na kształt muszelek. Warto zwrócić uwagę na cocadas, czyli słodkie kulki zrobione z miąższu świeżego kokosa. Intrygujący kształt mają korzenne ciasteczka marranitos wykrawane w kształt świnek. Ciasto aromatyzowane jest imbirem.

Pierwsze miejsce w rankingu najpopularniejszych dań meksykańskich według Taste Atlas przypadło tacos. Małe tortille nadziewane są świeżymi warzywami, ziołami lub smażonym mięsem.

Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie t...

Zobacz także ciekawostki o innych kuchniach świata ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh & Save 1,6 L (368013140)

90,89 zł

kup najtaniej

Kassel

Kassel Ociekacz Do Naczyń 93709

31,00 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Fresh&Save (368040030)

179,10 zł

kup najtaniej

WMF

WMF Dozownik Basic do oliwy/octu 17cm

119,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Najpopularniejsze dania z Meksyku idealne w karnawale. Nie tylko tortilla i fasola. Poznaj kuchnię meksykańską według Taste Atlas - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie