MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsza sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli do obiadu. Zrobisz ją w 5 minut. Proste i tanie źródło witamin

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na prostą, szybką i smakowitą sałatkę? W sezonie na świeże warzywa polecam ci zrobić niezawodną sałatkę z pomidorów i ogórków. Takie połączenie składników sprawdza się w lecie. Chrupiące ogórki, soczyste pomidory i słodko-pikantna cebula tworzą pyszną przystawkę. Zobacz przepis na domową sałatkę z pomidorów i ogórków do obiadu.

W skrócie

Na początku należy rozwiać kulinarny mit dotyczący łączenia pomidorów i ogórków. Wedle tego przeświadczenia, nie powinno się ich łączyć ze sobą, bo jest to połączenie szkodliwe dla zdrowia. Monika Góralska w serwisie Strona Zdrowia pisała, że w świeżych ogórkach zawarta jest askorbinaza. Enzym, który powoduje rozkład witaminy C zawartej w pomidorach. Jednak efekt działania askorbinazy jest krótkotrwały. Po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy i nie ma już wpływu na witaminę C zawartą w innych produktach. Co więcej, zestawienie ogórka i pomidora w sałatce po prostu pięknie wygląda i zachęca do zjedzenie różnorodnych warzyw.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki z pomidora i ogórka

Widok z góry na sałatkę z pomidorów i ogórka z bazylią
Na warzywach ułóż posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w cienkie plastry czosnek i polej wymieszanym sosem na bazie oleju, octu i przypraw. Anna Daniluk

Sałatka z pomidorów i ogórków – prosty przepis na zieloną przystawkę

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5-10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 2 ogórki,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 listków świeżej bazylii.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić sałatkę z pomidorów i ogórków?

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, pokrój wszerz na plastry i ułóż na talerzu.
  2. Ogórki umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż na pomidorach.
  3. Cebulę posiekaj w piórka, czosnek w plasterki.
  4. Rozłóż cebulę z czosnkiem na ogórkach.
  5. W słoiczku wymieszaj olej, ocet jabłkowy, sól, świeżo mielony czarny pieprz i oregano.
  6. Polej równomiernie sosem warzywa.
  7. Listki bazylii umyj i posyp nimi sałatkę.
  8. Sałatka z pomidorów i ogórków jest gotowa do podania. Możesz ją tez schłodzić w lodówce przez 15 minut przed podaniem, aby przeszły smakiem.

Może cię także zainteresować:

Dodatki do sałatki z pomidorów i ogórka

Zachęcam cię, aby ten przepis traktować jako bazę, którą możesz dowolnie urozmaicić. Szczególnie polecam ci dodać do niej czarne oliwki, pokruszony ser feta, kulkę mozzarelli, a w wersji bardzo luksusowej sięgnąć po burratę. Sięgnij po pokrojone w plasterki awokado, aby dodać cenne składniki odżywcze. Do sałatki możesz dodać także poszatkowaną paprykę. Co więcej, taka sałatka będzie miała jeszcze przyjemniejszą konsystencję, gdy dodasz do niej grzanki z chleba.

Mam nadzieję, że taka sałatka zachęci was do zjedzenia większej ilości warzyw.

Domowa sałatka, ogórka i cebuli to prosta, szybka i bogata w witaminy zielona przystawka. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania sałatki.

Najsmaczniejsza sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli do obia...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najsmaczniejsza sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli do obiadu. Zrobisz ją w 5 minut. Proste i tanie źródło witamin - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki