Wybór odpowiedniego i pełnowartościowego śniadania nie należy do najprostszych. Jest to trudniejsze, gdy uświadomimy sobie, że wiele zdrowych składników nie nadaje się na śniadanie, mimo tego, że są zdrowe w przypadku innych posiłków lub jako dodatki do dań. Czego więc unikać w menu śniadaniowym?
4. Cytrusy
Cytrusy mogą być przyczyną reakcji alergicznych, a także mogą wywołać podrażnienie żołądka, czy też zgagę i to nie tylko na czczo. Spożywanie ich jako pierwsze śniadanie może jednak wzmocnić nieprzyjemne dolegliwości.
5. Gruszki
Bogate w błonnik gruszki wydają się dobrym wyborem śniadaniowym. Jednak nadmiar błonnika może doprowadzić do bóli brzucha, czy biegunki. Co więcej, spożywane na czczo gruszki mogą doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Gruszki można spożywać na śniadanie jako dodatek do pełnowartościowego śniadania.
6. Kawa z mlekiem
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczynać dnia bez filiżanki kawy. Niestety, częste spożywanie kawy, nie tylko na czczo może powodować problemy gastrologiczne, szczególnie u osób, które już borykają się z chorobami przewodu pokarmowego. Przez fakt, iż kawa zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, jej częste spożywanie może doprowadzić nawet do powstania wrzodów. Oprócz tego obciąża wątrobę oraz trzustkę. A co w przypadku osób, które nie mają problemów z układem pokarmowym? Osoby takie nie powinny pić kawy z mlekiem "na śniadanie", gdyż może to powodować wzrost cukru we krwi.