Wybierając w sklepie produkt spożywczy powinniśmy wiedzieć, co znajduje się w jego składzie. Producenci są zobowiązani do informowania konsumentów o zawartości, jednak część informacji jest ukryta i trudna do odszyfrowania. Generalna zasada jest taka: im krótszy skład, tym lepiej! Co tak naprawdę kryje się za symbolami i oznaczeniami znajdującymi się na etykietach? Czy na pewno wiesz, co kupujesz? Sprawdź!

Oznaczenia na etykietach - tajemnicze "E"
Składniki oznaczone jako "E" z ciągiem cyfr to dodatki do żywności uzyskane w sposób chemiczny. Związki te zostały uznane przez Komitet Naukowy Technologii żywności i dopuszczone do powszechnego zastosowania. Nie zawsze oznacza to jednak, że są korzystne dla naszego zdrowia. By dowiedzieć się, co się kryje pod tajemniczym "E", wystarczy zapoznać się z kolejnymi przedziałami odpowiadającymi konkretnym typom związków. Które z nich mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia?
Zobacz galerię