Nie masz pomysłu na zdrowy obiad? Zobacz, co jeść aby schudnąć.
>>> >>>
Faszerowana cukinia
Cukinia jest bardzo smaczna i pożywna. Łatwo się ją przyrządza.
-2 średnie cukinie
-500 g mięsa mielonego
-2 cebule
-1 świeża papryka
-4 ząbki czosnku
-1/2 pęczka natki pietruszki
-2 pomidory
-300 g sera żółtego Gouda
-zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Kasza bulgur z kurczakiem grillowanym
Kasza bulgur to produkt zbożowy pełen substancji odżywczych. Stanowi źródło węglowodanów złożonych, powoli uwalnianych do krwiobiegu. Zapewnia wyjątkowo dużo roślinnych protein, oraz niewiele tłuszczu.
100 gramów ugotowanej kaszy bulgur dostarcza tylko 83 kcal, a 100 gramów tej kaszy w formie suchej to dawka ok. 342 kcal. Taka porcja nieugotowanej kaszy dostarcza aż 12 gramów białka, 76 gramów węglowodanów, w tym 10-18 gramów błonnika pokarmowego oraz znikomej dawki tłuszczu. Ugotowana kasz ma niski indeks glikemiczny, bowiem wynosi on 46 jednostek.
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-liście szpinaku (paczka świeżego lub mrożonego)
-cebula
-czosnek
-suszone pomidory w oliwie
-gałka muszkatołowa
-sól, pieprz, suszony czosnek
-świeży lubczyk, koperek
-kostka 100 g żółtego sera
-mała główka czerwonej kapusty
-pół szklanki rodzynek
-zielony ogórek
-sok malinowy
-olej rzepakowy
-sól, cukier, ocet spirytusowy