MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nie tylko bratwurst. Poznaj kuchnię niemiecką według Taste Atlas. Wybieraj spośród 7 przysmaków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jednym z najsłynniejszych dań kuchni niemieckiej są różnego rodzaju kiełbasy, czyli wursty. Kliknij obrazek, aby zobaczyć jedzenie z rankingu Taste Atlas.
Jednym z najsłynniejszych dań kuchni niemieckiej są różnego rodzaju kiełbasy, czyli wursty. Kliknij obrazek, aby zobaczyć jedzenie z rankingu Taste Atlas. 123rf.com/lyulka12/zdjęcie ilustracyjne
Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzy się z piwem, duszonym mięsem i kiszoną kapustą. Na ogół postrzegana jest jako ciężka, sycąca i tłusta. Jedzenie miało dostarczyć kalorii, a konkretny sposób przyrządzenia często miał ułatwić przechowywanie w trakcie zimy. Oto najpopularniejsze dania kuchni niemieckiej wybrane przez czytelników serwisu Taste Atlas. Można ich spróbować podczas oglądania EURO 2024 odbywających się w Niemczech.

W skrócie

Taste Atlas to serwis poświęcony międzynarodowemu jedzeniu. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy zestawienia porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni niemieckiej. Mając taką listę podpowiedzi oglądanie kolejnego meczu polskiej reprezentacji w piłce nożnej możesz urozmaicić niemieckimi przysmakami.

TOP 7 najpopularniejszych niemieckich dań

  • Rinderbrust – wolno gotowany mostek wołowy, który wprost rozpływa się w ustach. Najczęściej mięso doprawiane jest mielonym czosnkiem, mieloną słodką i ostrą papryką i pieprzem. W trakcie gotowania mięso można podlewać sokiem jabłkowym lub piwem. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4.6 punkty na 5 możliwych.
Widok z góry na mostek wołowy
Pyszny mostek wołowy to nr 1 w rankingu najlepszych dań kuchni niemieckiej. 123rf.com/gkrphoto/zdjęcie ilustracyjne
  • Franzbrötchen – niemieckie ciasto pochodzące z Hamburga wypiekane z ciasta drożdżowego nadziewane cynamonem i cukrem. Przysmak urozmaica się też czekoladą, pestkami dyni lub rodzynkami. Świetnie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Pochodzenie nazwy upatrywane jest w zajęciu Hamburgu przez Francuzów w czasach Napoleona. Użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
Widok z góry na niemieckie cynamonki Franzbrötchen
Franzbrötchen to niemieckie cynamonki o charakterystycznym kształcie. commons.wikimedia.org/Wmeinhart/Creative Commons 3.0
  • Weihnachtsgans – pieczona gęś z cebulą, suszonymi wiśniami, śliwkami, kasztanami, jabłkami lub daktylami. Mięso hojnie doprawiane jest majerankiem i tymiankiem. Danie podawane jest z sosem pieczeniowym, kluskami i czerwoną kapustą na 11 listopada i zajadane aż do Bożego Narodzenia. Czytelnicy serwisu przyznali mu 4,5 punkty.
Widok z góry na pieczoną gęś
Pieczona gęś podawana jest w Niemczech od 11 listopada, aż do Bożego Narodzenia. 123rf.com/ dar1930/zdjęcie ilustracyjne
  • Filet – długo gotowana polędwica wołowa. Czytelnicy Taste Atlas przyznali mu 4,5 punktów.
  • Zwiebelrostbraten – tradycyjne danie popularne w Bawarii. Stek z polędwicy wołowej podawany z podsmażoną cebulą, duszony w bulionie wołowym i zaprawiany musztardą Dijon i śmietaną. Obserwatorzy serwisu Taste Atlas ocenili danie w rankingu na 4,5 punktów.

  • Bergische Waffles – tradycyjne gofry z regionu Bergisches Land. Przyrządzane z ciasta na bazie mąki, cukru, masła, ekstraktu z wanilii, jajek, proszku do pieczenia i mleka. Zawsze mają wyjątkowy kształt serca i podawane są z bitą śmietaną i wiśniami. Smakosze i użytkownicy Taste Atlas przyznali mu 4,4 punkty.

Niemieckie gofry w kształcie serca Bergische Waffles
Niemieckie gofry smażone w kształcie serca. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
  • Bratwurst – niemiecka kiełbasa pochodząca z Norymbergii często podawana na śniadanie. Czytelnicy ocenili danie na 4.4 punktów, przyznając mu 7 miejsce.

Pączki po niemiecku

W pierwszej dziesiątce rankingu pojawiły się też berlińskie pączki (Berliner Pfannkuchen). Nadziewa się je dżemem, kremem czekoladowym, waniliowym lub polewa roztopioną czekoladą. W cukierniach można też kupić posypane cukrem pudrem. Taste Atlas przyznał im 4.3 punktu. Na 9. miejscu pojawiły się pączki twarogowe obsypane cukrem lub mieszanką cukru i cynamonu. Najlepsze dania kuchni niemieckiej zamyka eierkuchen, czyli niemieckie naleśniki z dodatkiem proszku do pieczenia.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania obiadu w stylu kuchni niemieckiej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie tylko bratwurst. Poznaj kuchnię niemiecką według Taste Atlas. Wybieraj spośród 7 przysmaków - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki