1/10
Częste stosowanie ubogokalorycznych diet, rezygnacja z...
fot. seoterra/123rf.com

Częste stosowanie ubogokalorycznych diet, rezygnacja z konkretnych grup produktów (np. mięsa, nabiału), wybieranie wysokoprzetworzonej żywności i zwiększone zapotrzebowanie na składniki pokarmowe związane m.in. z ciążą, wiekiem czy wysokim poziomem aktywności fizycznej, to jedne z najczęstszych przyczyn niedoboru witamin, soli mineralnych i innych substancji odżywczych.

Sprawdź, jakie są najczęstsze niedobory witamin i minerałów w diecie oraz jakie skutki zdrowotne ze sobą niosą!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/10
Zmęczenie, osłabienie, trudności w skoncentrowaniu się na...
fot. 123rf

Żelazo

Zmęczenie, osłabienie, trudności w skoncentrowaniu się na wykonywanym zadaniu, częste bóle i zwroty głowy oraz wypadanie włosów to objawy wskazujące m.in. na brak wystarczającej ilości żelaza w codziennej diecie. Występowanie wszystkich wymienionych objawów może oznaczać rozwój anemii (inaczej: niedokrwistości), czyli najczęstszego zaburzenia krwi. Narażone są na nią zwłaszcza kobiety, osoby o wysokim poziomie aktywności fizycznej i te będące na diecie roślinnej, która nie jest w odpowiedni sposób zbilansowana. Także osoby z zaburzeniami jelitowymi, wiecznie będące na diecie i osoby schorowane.

Gdzie występuje żelazo? Przede wszystkim w mięsie, nasionach strączków, orzechach i produktach zbożowych.

3/10
Na braki cynku z diecie wskazują często pojawiające się na...
fot. 123rf

Cynk

Na braki cynku z diecie wskazują często pojawiające się na cerze wypryski i zmiany skórne na tułowiu i kończynach. U mężczyzn niedobór tego składnika redukuje libido, obniża jakość spermy i żywotność plemników sprzyjając niepłodności. Ponadto na deficyt wskazują osłabiona odporność, pogorszenie stanu włosów i paznokci.

Gdzie występuje cynk? W pestkach dyni i oleju dyniowym, owocach morza, mięsie, a także produktach z pełnego ziarna.

4/10
Zarówno niedobór jak i nadmiar selenu w diecie jest...
fot. 123rf

Selen

Zarówno niedobór jak i nadmiar selenu w diecie jest szkodliwy. Niewystarczająca jego podaż wraz z codzienną dietą sprzyja rozwojowi chorób tarczycy, gdyż to pierwiastek uczestniczący w procesach wytwarzania hormonów przez ten gruczoł. Sprzyja niepłodności mężczyzn i kobiet, bowiem ma działania antyoksydacyjne i chroni przed negatywnymi skutkami nadmiaru wolnych rodników na plemniki i komórkę jajową. Ponadto sprzyja chorobom trzustki i wątroby.

Gdzie występuje selen? Dobrym jego źródłem są orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, borowiki, tłuste ryby morskie i jajka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Audi A3 i S3 po liftingu. Co się zmieniło w odświeżonym kompakcie z Ingolstadt?

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Piękna pogoda zachęciła łodzian do aktywności poza domem

Zobacz również

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Horoskop na czwartek dla wszystkich znaków zodiaku

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym