Nieprawidłowości w sektorze ziół i przypraw. Komisja Europejska przeprowadziła kontrolę. Co wykazano?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi.
W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi. pixabay.com/ariesa66
Udostępnij:
Komisja Europejska opublikowała wyniki pierwszego planu kontroli autentyczności ziół i przypraw, który przeprowadzono w 21 państwach członkowskich oraz w Szwajcarii i Norwegii. Jakie nieprawidłowości wykryto?

Wyniki kontroli

Wspólne Centrum Badawcze wykonało prawie 10 000 analiz w 1885 próbkach różnych rodzajów ziół i przypraw. Odsetek tych z nieprawidłowościami był następujący:

  • oregano – 48 proc.,
  • pieprz – 17 proc.,
  • kminek – 14 proc.,
  • kurkuma – 11 proc.,
  • szafran – 11 proc.,
  • papryka/chilli – 6 procent.

W przypadku oregano głównym mankamentem było zanieczyszczenie liśćmi oliwnymi.

To też może Cię zainteresować

Co dalej?

Na podstawie wyników KE zaapelowała do podmiotów o opracowanie planu działania w celu wyeliminowania nieprawidłowości, które szkodzą nie tylko konsumentom, ale też całemu sektorowi. Dodatkowo, władze krajowe zostały wezwane do nasilenia kontroli urzędowych i nakładanie kar na nieuczciwych producentów.

Źródło: KE, IJHAR-S

W Puszczy Białowieskiej utonęło 21 żubrów

Wideo

Materiał oryginalny: Nieprawidłowości w sektorze ziół i przypraw. Komisja Europejska przeprowadziła kontrolę. Co wykazano? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie