Yarsa w Manufakturze. Jedyna nepalska restauracja w Łodzi
Yarsa – to pierwsza nepalska restauracja w Łodzi. Mieści się w Manufakturze. Działa od połowy listopada 2022 roku i już ma swoich fanów. Dania kuchni nepalskiej są aromatyczne, pełne przypraw, proste, pełne warzyw, choć znajdziemy tu też potrawy z mięsem.
Zobaczcie galerię zdjęć z restauracji Yarsa w Lodzi, pierwszej w mieście - nepalskiej
Yarsa serwuje nepalską kuchnię z prawdziwego zdarzenia – jej współwłaścicielem jest Nepalczyk Dipendra Silwal, który kilkanaście lat temu przyjechał do Polski na studia i został. Spodobał mu się nasz kraj. Szef kuchni i kucharze - to także rodowici Nepalczycy, którzy stworzyli menu w oparciu o oryginalne i tradycyjne receptury, głęboko zakorzenione w kulturze tego kraju.
- Dzięki nim dania w naszej restauracji są takie jak w Nepalu, a nasi goście mogą poznać jak smakuje prawdziwa nepalska kuchnia - mówi Paweł Nowacki, współwłaściciel i prokurent restauracji.
- Każde danie jest przygotowywane na zamówienie i od razu podawane, pełne aromatycznych przypraw. Powstają w otwartej kuchni, która jest skierowana na wschód. To ważne. Podobnie jak cały wystrój, który oddaje klimat do kultury nepalskiej. Wszystko w aranżacji wnętrza ma głęboki sens i jest przemyślane. Nawet układ kostek w konstrukcji baru jest związany z numerologią - dodaje.
W restauracji Yarsa goście mogą podziwiać właśnie dekoracje modułowe odnoszące się do numerologii, systemu gwiezdnego i układu planetarnego, co jest ważnym elementem wierzeń Nepalczyków. Jest też wiele elementów ażurowych, wyciętych laserowo w drewnie. Wszystko zostało stworzone od podstaw, a jest nadal uzupełniane o nowe dodatki. Na sali głównej jednocześnie może zająć miejsca około 60 osób. Obok jest mniejsza, wydzielona przestrzeń tzw. strefa VIP - przeznaczona na bardziej kameralne spotkania. Można ją aranżować w zależności od potrzeb i ilości gości. Ścianę zdobi oryginalne dekoracja z kamieni, pochodzących z Nepalu.
Wiosną dodatkowo zostanie uruchomiony ogródek zewnętrzny. Dzięki temu goście będą mogli usiąść przy stolikach na świeżym powietrzu.
Co można zjeść w restauracji nepalskiej?
Kuchnia nepalska jest stosunkowo prosta i surowa. Składa się w głównej mierze z warzyw, jednak nie brakuje w niej także dań mięsnych z kurczakiem czy baraniną. Charakterystycznymi dla niej produktami są soczewica, ciecierzyca, cebula, imbir, a także szereg aromatycznych przypraw, takich jak czosnek czy garam masala.
- Klienci, którzy już u nas jedli, doceniają te smaki i widzimy, że do nas wracają - cieszy się Paweł Nowacki. - Mają tę pewność, że jeśli coś im smakowało, to na pewno ten sam smak tu odnajdą, gwarantujemy to.
Goście Yarsy chętnie zamawiają m.in. mamosy, czyli pierożki pieczone z kurczakiem, baraniną, warzywami, samosy z zielonym groszkiem lub kurczakiem, zupy warzywne, z migdałami, a także oryginalne danie mango - także podawane z kurczakiem lub baraniną. Jeżeli chodzi o oryginalne napoje - w okresie zimowym zamawiają masala chai - ciepłą herbatę z mlekiem, pachnącą przyprawami, m.in. cynamonem.
Restauracja czynna jest codziennie od godziny 11, od poniedziałku do piątku - do godziny 22, a w soboty i niedziele - do ostatniego gościa.
Zobaczcie galerię zdjęć z restauracji Yarsa w Lodzi, pierwszej w mieście - nepalskiej
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?