1. Tel Aviv
ul.Piotrkowska 122
Restauracja franczyzowa warszawskiej sieci Tel Aviv Urban Food założonej przez restauratorkę i celebrytkę kulinarną Malkę Kafkę. Sieć specjalizuje się w kuchni izraelskiej i bliskowschodniej. Wszystkie potrawy w Tel Avivie są wegańskie, czyli w 100 proc. roślinne.
W łódzkim lokalu dostaniemy hummusy, falafle, szakszuki. Za najtańszy hummus z pitą lub warzywami zapłacimy 16.90 zł, wegańska szaksuksza kosztuj 24,90 zł. Są też wegańskie wina i kawa z mlekiem roślinnym.
Restauracja otwarta jest w dni robocze od godz. 11, w weekendy od godz. 8.30. Pracuje do godz. 23, w piątki i w soboty aż do 2 w nocy.
2. Kardamon
ul. Stefanowskiego 17
Nowe bistro w zagłębiu restauracyjnym koło Politechniki Łódzkiej. Kardamon oferuje kuchnię wegańską, czyli bez mięsa, jaj i nabiału. Wiele dań dodatkowo pozbawionych jest cukru i glutenu.
Najważniejsze w kardamonie są słodkości. Specjalnością zakładu jest wegański Bezsernik w cenie 12 zł oraz słodki, deserowy krem z pietruszki w cenie 8 zł za porcję. Ale dostaniemy też wegańskiego burgera w cenie 15 zł za porcję.
Kardamon czynny jest codziennie od godz. 10 do 18, w soboty od godz. 12 do 20, w niedziele nieczynny.
3. Caffe Przy Ulicy na Chojnach
ul. Rzgowska 217
Trzecia już odsłona modnej, bałuckiej knajpki Caffe Przy Ulicy. Tym razem niedaleko krańcówki na Kurczakach.
W Caffe Przy Ulicy dostaniem kawę, kanapki, ciasta. Za cappucino w zależności od rozmiaru zapłacimy 8 lub 10 zł, kanapka panini kosztuje 12 zł , domowa granola z jogurtem kosztuje 9 zł.