Nowe miejsce handlu produktami rolnymi w Łodzi: dziedziniec Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Wiesław Pierzchała
Wiesław Pierzchała
Pierwsza impreza handlowa pod hasłem „Bazarek prosto od rolnika” odbyła się w sobotę 23 października na dziedzińcu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Północnej 27/29 w centrum Łodzi.
Pierwsza impreza handlowa pod hasłem „Bazarek prosto od rolnika” odbyła się w sobotę 23 października na dziedzińcu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Północnej 27/29 w centrum Łodzi. Krzysztof Szymczak
Udostępnij:
Pierwsza impreza handlowa pod hasłem „Bazarek prosto od rolnika” odbyła się w sobotę 23 października na dziedzińcu Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ul. Północnej 27/29 w centrum Łodzi, naprzeciwko zabytkowej krańcówki MPK i parku Staromiejskiego.

Prosto od rolnika, bez pośrednika

- Chodzi o to, żeby łodzianie mogli kupować produkty rolnicze prosto od producentów, bez pośredników. Mam na uwadze takie produkty, jak soki, miody, owoce, warzywa, wędliny, makarony, kiszonki oraz chleb wiejski. Producenci tych wyrobów to małe i średnie gospodarstwa rolne – wyjaśnia Janusz Ciesielski, dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Łodzi.

Na inaugurację „bazarku” przybyło 12 producentów z woj. łódzkiego. Wśród nich była Grażyna Wiatr z Kałęczewa w gminie Dmosin (powiat brzezińska), właścicielka jednoosobowej – jak zaznacza – firmy Wiatrowy Sad. Jej specjalność to produkcja soków z owoców pochodzących głównie z własnego gospodarstwa sadowniczego.

Od soków do syropów

- Produkujemy soki jabłkowe z dodatkiem owoców, warzyw i ziół, które w zależności od połączeń produktów dedykowane są na każdą porę roku: jesień, lato, zimę i wiosnę. Owe dodatki to m.in. mięta, melisa, wiśnia, imbir, mango, śliwka, aronia, marchew, pomarańcza, a także burak lub pokrzywa. Tłoczone u nas soki nie zawierają żadnych konserwantów – zapewnia Grażyna Wiatr.

Kolejny producent żywności, który przybył na „bazarek”, to gospodarstwo ekologiczne Eko Biedrzyccy z Grzymkowic pod Białą Rawska reprezentowane przez małżeństwo Dawida i Ksenię Biedrzyckich.

- Na rynku działamy od ośmiu lat – wyjaśniają. - Naszą specjalnością są soki i syropy owocowo – warzywne, owoce - śliwki, jabłka, czarna porzeczka i pigwowiec japoński, a także warzywa z ogórkami i rabarbarem na czele.

Czy "bazarek" wrośnie w handlowy pejzaż Łodzi?

Plan jest taki, aby „bazarek” działał w każdą (oprócz świąt) sobotę w godz. 8 – 15. Czy tak będzie? Organizatorzy wprawdzie przyznają, że na pierwszej tego typu imprezie handlowej frekwencja nie była nadzwyczajna, niemniej zaznaczają, że to dopiero początek i mają nadzieję, że „bazarek” przy KOWR na stałe wrośnie w pejzaż handlowy Łodzi.

Q&A z Robertem Kubicą

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mogliby się wystawiać gdzieś bardziej w centrum, w sumie ciekawa inicjatywa. .
Dodaj ogłoszenie