1/16
Ostrzeżenie z 09.2020...
fot. pixabay/archiwum

Ostrzeżenie z 09.2020

Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

Numer partii//Termin przydatności do spożycia//Wielkość opakowania

012320/165//27.09.2020//1kg, 0,4 kg

28.09.2020//0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg

01.10.2020//0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg


Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu.

W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

2/16
Ostrzeżenie z 15.09.2020...
fot. pixabay/archiwum

Ostrzeżenie z 15.09.2020

Zagrożenie: W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj w 3 z 5 badanych próbek.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.
Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304
Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.
Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304
Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.

W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich (3) stad fermy w Sokołowicach.

Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

3/16
Ostrzeżenie z 4.09.2020...
fot. pixabay/archiwum

Ostrzeżenie z 4.09.2020

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Eisberg Sp. z o.o., ul. Bydgoska 22, 59-220 Legnica wycofaniu wskazanych poniżej partii rukoli i produktów zawierających rukolę w związku z wykryciem w wewnętrznych badaniach firmy w dwóch próbkach produktu „Rukola 100g” wyprodukowanych dla jednego z Klientów (nr partii/ termin przydatności 02.09.2020, 04.09.2020) obecności bakterii Salmonella.

Produkty podlegające wycofywaniu:

Nazwa produktu/Numer partii

Rukola 100 g/01.09.2020
Rukola 100 g/02.09.2020
Rukola 100 g/03.09.2020
Rukola 100 g/04.09.2020
Rukola 100 g/05.09.2020
Rukola 100 g/06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/31.08.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/03.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/04.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/05.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/06.09.2020
Mix z rukolą duopack 2x50g/07.09.2020
Mix z rukolą 140g/31.08.2020
Mix z rukolą 140g/02.09.2020
Mix z rukolą 140g/03.09.2020
Mix z rukolą 140g/04.09.2020
Mix z rukolą 140g/05.09.2020
Mix z rukolą 140g/06.09.2020
Mix z rukolą 140g/07.09.2020
Mix z burakiem 570g/01.09.2020
Mix z burakiem 570g/03.09.2020
Mix z burakiem 570g/04.09.2020
Mix z burakiem 570g/05.09.2020
Rukola 500 g/30.08.2020
Toscana 500 g/31.08.2020
Toscana 500 g/03.09.2020
Toscana 170 g/31.08.2020
Toscana 170 g/03.09.2020
Toscana 170 g/04.09.2020
Rukola 500 g (niemyta)/3502

Zgodnie z wewnętrznymi procedurami Eisberg Sp. z o.o. uruchomiła akcję wycofania towaru od Klientów, do których wysłane zostały ww. partie produktów.

Odbiorcami wycofywanych produktów były m.in. podmioty: Jeronimo Martins Polska S.A., Lidl Sp. z o.o. sp.k., McDonald’s, SCA PR Polska Sp. z o.o., Transgourmet Polska Sp. z o.o.

4/16
Ostrzeżenie z 10.09.2020...
fot. pixabay/archiwum

Ostrzeżenie z 10.09.2020
Zagrożenie: Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach kału pobranych na fermie kur niosek o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym (WNI) 26111313, co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Jaja
Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313
Numery partii/ data przydatności do spożycia:
nr partii / data przydatności do spożycia: 30.09.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 01.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 02.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 03.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 04.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 05.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 06.10.2020
Producent – Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec, WNI 26111313
Dystrybutor: Zakład pakowania jaj - Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec WNI 26115902

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach wydał w dniu 10.09.2020r. decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od dnia pobrania próbek urzędowych kału (02.09.2020r.). Zakazał również wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Poinformował także właściwe terytorialnie Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne i przekazał listę odbiorców.

Stado (WNI 26111313), u którego w badaniach kału wykryto Salmonella Entritidis w dniu 14.09.2020r. dostarczono do ubojni drobiu, z której mięso zostanie przekazane do zakładu przetwórstwa i poddane obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella.

Zakład Pakowania Jaj wprowadzający jaja do obrotu w dniu 15.09.2020 r. zamieści na stronie internetowej firmy informacje dla klientów dotyczącą partii wycofywanych jaj. Zakład dotarł do odbiorców, do których dostarczono jaja pochodzące od kur z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Jaja wycofane z obrotu zostaną odebrane od kontrahentów.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Potężny cios w przestępczość narkotykową!

Zobacz również

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Kto jest faworytem DOZ Maratonu Łódź i może zdobyć tytuł mistrza Polski?

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję

Profesor Krzysztof Jóźwik wybrany rektorem Politechniki Łódzkiej na drugą kadencję