W ostatnich tygodniach w Łodzi otworzyło się kilka nowych restauracji i barów
1. Fafalafa by Papuvege
ul. Struga 5
Drugi już lokal znanej łodzianom z wegańskich kanapek Papuvege. Tym razem bohaterem menu są falafele, czyli bliskowschodnie kotleciki z ciecierzycy. Są też belgijskie frytki, które dawniej sprzedawane były w lokalu przy ul. Struga 5.
Za zestaw 6 falafeli zapłacimy 8 zł, za 12 szt. - 14 zł. Kanapki z falafelami i warzywami kosztują od 12 do 16 zł, frytki 7 lub 10 zł. Na miejscu można napić się wody w zamian za dowolny datek na rzecz zwierząt. Są też napoje bezalkoholowe i kawa. Fafalafa nie sprzedaje na razie alkoholu.
Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22, w piątki i soboty do godz. 23
2. Masala Ghor
ul. Piotrkowska 120
Nowy lokal na ulicy Piotrkowskiej z kuchnią indyjską. Za dania główne trzeba zapłacić od 26 do 40 zł.
3. Moka Vege
ul. Próchnika 10
Kolejny wegański lokal w Łodzi, którego specjalnością są burgery i roślinne desery. Za wegańskiego burgera lub tortillę w podstawowej wersji zapłacimy 15,90 zł. Tortilla Mexico Picante kosztuje już 19,90 zł. Osoby dbające o dietę mogą za dodatkowe 2 zł otrzymać bezglutenową bułkę lub tortillę razową.
Lokal mimo umiejscowienia przy ul. Próchnika ma maleńki ogródek uliczny. Czynny jest codziennie od godz. 12 do 20, w piątki i w soboty do godz. 21.