1/11
Czy grillowanie rzeczywiście powoduje raka, jest prostą...
fot. Tomasz Hołod

Obalamy 10 mitów na temat grillowania

Czy grillowanie rzeczywiście powoduje raka, jest prostą drogą do tycia, a dobry grill to drogi sprzęt? Nie, nie, nie! Obalamy mity na temat grillowania.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

2/11
1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze...
fot. Lukasz Gdak

1. Jedzenie z grilla jest rakotwórcze
Naukowcy rzeczywiście udowodnili, że w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydziela ją się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Nie oznacza to jednak, że sam grill jest szkodliwy. Toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu. Rozwiązanie jest więc proste: grillujemy możliwie chude mięsa (schab, szynka, drób, chude wędliny), ryby, warzywa.

A jeżeli ktoś bardzo lubi karkówkę i tłuste kiełbasy, niech grilluje na tackach. Wówczas tłuszcz nie spływa do ognia. Ma to jednak tą wadę, że mięso z powrotem nasiąka tłuszczem, który się wytopił. Ostatecznie można wybrać też grill gazowy lub elektryczny. Poza tym nie warto popadać w skrajności: jeżeli jemy nawet tłuste mięso, z którego tłuszcz kapie do ognia raz na jakiś czas, wielkiego ryzyka nie ma. W Polsce sezon grillowy zaczyna się w kwietniu, a kończy we wrześniu. To pół roku, ale rzadko kto, codziennie robi jedzenie nad żarem.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

3/11
2. Grill to prosta droga do otyłości...
fot. Lukasz Gdak

2. Grill to prosta droga do otyłości
To nie sposób przyrządzania produktów, ale same produkty powodują tycie. A dokładniej tycie wywołuje sytuacja, gdy zjadamy w ciągu dnia więcej kalorii niż zużywamy. Czy grillujemy, czy gotujemy na gazie - trzeba po prostu zwrócić uwagę na to, co się je.
Karkówka to średnio 300 kcal w 100 gram, ale pierś z kurczaka to jedynie 100, a grillowane warzywa - zaledwie kilkanaście. Jedzenie przyrządzane na grillu pod względem kaloryczności ma tą przewagę nad tym z patelni, że tłuszcz się z niego wytapia. Ale jeżeli boicie się rakotwórczych substancji, przeczytajcie raz jeszcze pkt 1.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

4/11
3. Lepsze są brykiety węgla drzewnego niż węgiel w kawałkach...
fot. Piotr Krzyzanowski

3. Lepsze są brykiety węgla drzewnego niż węgiel w kawałkach
Z grillowaniem jest tak jak ze wszystkim, coś za coś. Brykiety trudniej i dłużej się rozpalają, więc amatorzy grillowania średnio je lubią. Łatwiej i szybciej jest rozpalić tradycyjny węgiel drzewny. Z drugiej jednak strony brykiety długo utrzymują ciepło, dłużej się palą i są wydajniejsze.


Wideo: Jak zostać mistrzem grillowania?

źródło: Agencja TVN/x-news

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

Oto horoskop na cały najbliższy tydzień. Sprawdź!

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

Upalna i słoneczna niedziela na Stawach Stefańskiego w Łodzi. Co dalej w pogodzie?

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

III liga:Unia niepokonana na Pomologicznej,wygrane Warty, Lechii, porażka PelikanaFOT

Zobacz również

Tak dzisiaj wygląda David Copperfield ZDJĘCIA. Pamiętacie przystojnego magika?

Tak dzisiaj wygląda David Copperfield ZDJĘCIA. Pamiętacie przystojnego magika?

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę

16-latka wjechała citroenem w kawiarenkę