18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Obcokrajowcy uczą się gotować w Łodzi [ZDJĘCIA]

Agnieszka Jasińska
Hiszpanom smakowały pierogi, a Portugalczycy nie chcieli jeść kapusty kiszonej, bo twierdzili, że jest zepsuta. Przedstawiciele siedmiu państw uczą się gotować w Łodzi.

Warsztaty są częścią projektu, w którym udział bierze Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu. We wtorek gotować uczyło się czternaścioro obcokrajowców. Większość z nich po raz pierwszy gotowała po polsku.

Obcokrajowcy przygotowywali m.in. pierogi, żurek, zupę z dyni i jabłecznik. Antonio z Hiszpanii robił farsz na pierogi, jego kolega z Rumunii pilnował zupy, a koleżanka z Turcji lepiła ciasto na pierogi.

- Bardzo lubię polską kuchnię - przyznał Antonio. - Jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Polskie jedzenie smakowało też Carlosowi z Hiszpanii.

- Potraw próbuję pierwszy raz. Są pyszne - mówił Carlos.

Celem projektu jest wymiana doświadczeń dotyczących zdrowego życia, diety i aktywności wśród pokoleń.

- Spotkania odbywają się raz na cztery miesiące, zawsze w innym kraju - mówi Ewelina Goździk, menedżer projektu. - Kolejne spotkanie odbędzie się w Portugalii.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie