5/9
Zagęszczacze, emulgatory i stabilizatory...

Zagęszczacze, emulgatory i stabilizatory
Substancje te znajdują się przede wszystkim w lodach, deserach w proszku, koncentratach napojów i ciast, śmietanie UHT, gotowych sosach, konserwach mięsnych, lodach, odżywkach dla dzieci, zupach, majonezie, wyrobach cukierniczych, serkach topionych, napojach mlecznych.

Zagrożenie dla zdrowia
Zagęszczacze mogą odpowiadać za choroby jelit, upośledzać mechanizm wchłaniania żelaza, powodować wzdęcia, kamienie moczowe czy osteoporozę.

Czy wszystkie "E" takie złe?
Niektóre pochodzenia naturalnego nie są dla nas szkodliwe - zalicza się do nich np. agar - E406 - który jest bezpieczniejszy niż żelatyna. Podobnie rzecz ma się z E412, czyli Gumą guar.

6/9
Środki pomocnicze...

Środki pomocnicze
Substancje służące przedłużeniu żywotności produktów znajdziemy przede wszystkim w przetworach mlecznych, produktach dla dzieci i niemowląt, produktach cukierniczych, przyprawach, syropach, piwie, a także w warzywach.

Wpływ na zdrowie
Środki pomocnicze nie mają negatywnego wpływu na zdrowie - warto zaznaczyć, że są także stosowane w medycynie.

Czy wszystkie "E" takie dobre?
Właściwie tak - żadna substancja z przedziału E500-599 nie wykazuje negatywnych właściwości.

7/9
Wzmacniacze smaku...

Wzmacniacze smaku
Substancje te znajdują się przede wszystkim w koncentratach spożywczych, zupach i daniach instant, sosach, przyprawach, wędlinach, przetworach mięsnych, konserwach, fast foodach, chipsach i słonych przekąskach.

Zagrożenie dla zdrowia
Najbardziej powszechny glutaminian sodu, czyli E621, zawiera kwas glutaminowy, który produkowany jest także w naszym organizmie, a co za tym idzie - nie szkodzi w małych ilościach. Spożycie go jest jednak uzależniające, zaś w większych dawkach powoduje bóle głowy oraz wzmożone pocenie się. Zgodnie z badaniami naukowców z Uniwersytetu Północnej Karoliny, może wpływać także na nadwagę.

Czy wszystkie "E" takie złe?
Dotychczasowe badania nie potwierdziły jednoznacznie negatywnego wpływu wzmacniaczy smaku na nasze zdrowie.

8/9
Substancje słodzące...

Substancje słodzące
Substancje te znajdują się przede wszystkim w słodyczach, pieczywie, produktach dietetycznych, płatkach śniadaniowych, gumach do żucia, przetworach owocowych oraz warzywnych i napojach gazowanych.

Zagrożenie dla zdrowia
U niemowląt wywołują ostrą biegunkę, mogą także działać jako substancja przeczyszczająca. Sorbitol może mieć niekorzystny wpływ na układ nerwowy i wywoływać zaburzenia trawienia.

Czy wszystkie "E" takie złe?
Substancje słodzące nie są w jednoznaczny sposób szkodliwe, jednak ich nadmiar może wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powinny ich unikać szczególnie osoby wrażliwe. Uważa się, że E954 (sacharyna) może wywoływać nowotwory pęcherza.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

"Flemingiem" po stawie na łódzkim "Młynku"

Wielkie grillowanie na Stawach Jana w Łodzi. Otwarto już przystań

Wielkie grillowanie na Stawach Jana w Łodzi. Otwarto już przystań

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Horoskop dzienny na niedzielę. Sprawdź!

Zobacz również

Widzew - Raków. Sędzia uznany przez kibiców za winnego porażki. Jak padł gol? Zdjęcia

Widzew - Raków. Sędzia uznany przez kibiców za winnego porażki. Jak padł gol? Zdjęcia

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania

Łodzianie rozpoczęli sezon działkowy. Było pierwsze grillowanie i rodzinne spotkania