1/8
Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki...
fot. citalliance/123RF

Kiszony arbuz, rzodkiewka, a może cebula? Te warzywa i owoce można kisić

Kiszenie to doskonały sposób utrwalania żywności, a kiszonki są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dowiedz się z kolejnych slajdów, z których owoców i warzyw możesz przygotować kiszonki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/8
Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale...
fot. elena_hramowa/Getty Images

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewka to niskokaloryczne warzywo, które doskonale nadaje się do kiszenia. Stanowi ona źródło błonnika pokarmowego, żelaza, cynku, manganu i miedzi. Dodatkowo znajdziemy tam witaminę C oraz z grupy B.

Kiszone rzodkiewki są również bogate w bakterie kwasu mlekowego, które działają jak naturalny probiotyk i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Jak przygotować kiszone rzodkiewki?

Składniki:

• 2 pęczki rzodkiewki bez liści (z liści przygotuj sałatkę lub pesto),
• 6 liści laurowych,
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• kilka ziaren jałowca,
• 600 ml wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie do wyparzonego słoika wrzuć umyte rzodkiewki, liść laurowy, jałowiec oraz ziele angielskie i zalej wszystko gorącą wodą. Dodaj resztę wody i dokładnie zakręć słoik. Kiszone rzodkiewki gotowe są do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiągają po upływie 4-5 miesięcy.

3/8
Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu,...
fot. shaiith/123RF

Kiszone pomidory

Pomidory to warzywa, które są znakomitym źródłem likopenu, czyli związku o właściwościach antyoksydacyjnych – chroniących komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Warto wspomnieć, że w przetworach pomidorowych jest nawet 2 razy więcej likopenu niż w świeżym warzywie! Pomidory dodatkowo pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Jak przygotować kiszone pomidory?

Składniki:

• 1 kg małych pomidorów lub pomidorów koktajlowych,
• 4 ząbki czosnku,
• 2 gałązki kopru,
• kawałek korzenia chrzanu,
• 4 liście wiśni,
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego,
• 6 ziaren pieprzu czarnego,
• 1,5 litra wody,
• 2 płaskie łyżki soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 1 litra należy włożyć po 2 ząbki czosnku, 2 liście wiśni, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, a także gałązkę kopru i kawałek korzenia chrzanu. Pomidory układaj ciasno, ale staraj się ich nie zgnieść. Wodę dokładnie wymieszaj z solą i przelej do słoików, tak, aby poziom wody był o 1 cm niższy niż krawędź. Możesz również zagotować wodę z solą, jednak przed zalaniem pomidorów należy ją wystudzić, ponieważ gorąca woda uszkadza skórkę warzywa. Zamknięte słoiki odstaw na minimum 3 tygodnie.

4/8
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem,...
fot. StephanieFrey/Getty Images

Kiszony czosnek

Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wykazuje właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Zawarta w czosnku allicyna działa grzybobójczo, szczególnie na grzyby z rodzaju Candida. Dodatkowo warzywo jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i związków siarkowych.

Kiszony czosnek sprawdzi się zatem w przypadku bólu gardła, grzybicy jamy ustnej, przeziębieniu, a także zaburzeniach trawienia. Warto pamiętać, że kiszony czosnek ma znacznie ostrzejszy smak niż świeże warzywo, dlatego warto dodać go do sałatki lub pasty kanapkowej. Jak przygotować kiszony czosnek?

Składniki:

• 5 główek młodego czosnku,
• kawałek korzenia chrzanu,
• pół łyżeczki ziaren pieprzu,
• pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,
• 4 liście laurowe,
• 1 łodyga kopru,
• kilka ziaren gorczycy,
• 700 ml wody,
• 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików o pojemności 250 ml należy włożyć przyprawy i obrane ząbki czosnku. Wodę trzeba zagotować z solą, a następnie wlać do słoików i szczelnie zakręcić. Kiszony czosnek nadaje się do spożycia po 2 tygodniach, jednak najlepszy smak osiąga po upływie 2-3 miesięcy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Tajemniczy adorator Sabalenki. Podobnie jak poprzedni samobójca również jest żonaty

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Zobacz również

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź