Ogórki małosolne są idealne na lato. Koniecznie z koprem i czosnkiem. Tych błędów nie popełniaj przy przygotowaniu!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki.
Ogórki małosolne to prawdziwy letni rarytas. Przygotowuje się je prosto, a zjeść można pod różną postacią – jako przegryzkę, dodatek do obiadu lub część sałatki. GettyImages/Nemer-T
Udostępnij:
Sezon na wiele młodych warzyw potrwa do końca lata, dzięki czemu jeszcze przez kilka miesięcy możemy cieszyć się ich wybornym smakiem. Wakacyjnym hitem co roku są ogórki, zwłaszcza te w wersji małosolnej. Zamiast wybierać te kupne, większość z nas próbuje sił w domu. Jak zrobić idealną przekąskę? Które ogórki wybrać? Podpowiadamy.

Ogórki małosolne doskonale sprawdzą się w okresie letnim

Ogórki dobrze smakują na kanapce, w sałatce, w formie przetworów mogą być świetną przekąską zarówno na gorące, jak i chłodne dni. Czerwiec i lipiec to czas, kiedy można wykorzystać walory zielonych warzyw. Ogórki małosolne? Brzmi świetnie!

Słoik ogórków małosolnych to dawka m.in. wielu witamin, wapnia, kwasu mlekowego. Podobnie jak inne kiszonki, proces fermentacji sprawia, że potrawa staje się probiotykiem.

Jakie ogórki wybrać do słoików? Nie mogą być zbyt miękkie

Gospodynie twierdzą, że kluczem do sukcesu jest zalewa. Warto jednak wspomnieć, że wybór ogórków też ma znaczenie. Na bazarach pojawiają się pierwsze gruntowe, lada moment ruszy na nie boom. Dobrze, aby warzywa na kiszenie były średniej wielkości i twardości, zbyt miękkie nie nadają się do procesu.

Małosolne ogórki nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Wystarczy kilka przypraw, które podkręcą smak słoików. Jak przyrządzić letnią przekąskę? Podpowiadamy!

Przepis na ogórki małosolne. Będą smaczne i chrupiące

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 l wody,
  • główka czosnku,
  • mały korzeń chrzanu, opcjonalnie liście,
  • 7 gałązek kopru,
  • 10 listków laurowych,
  • garść soli.

Przygotowanie:

Na dnie słoików układamy wymoczone wcześniej ogórki, przeplatając je resztą składników. Forma nie ma znaczenia, czosnek i chrzan mogą być dodane w całości lub pokrojone. Zalewamy całość zagotowaną, ostudzoną wodą z solą. Zakrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni. Ogórki małosolne najlepiej smakują po 3 dniach.

Przy robieniu ogórków małosolnych należy pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu wyjdą idealne!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie