Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Orzeźwiające i zimne napoje na lato. Zrób je w domu! [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Napój owocowy [Przepis]
Napój owocowy [Przepis] Anastazja Bezduszna
Letnie dni to czas, w którym nie mamy zbyt dużego apetytu. Przy wysokich temperaturach tracimy nie tylko ważne witaminy i minerały, również szybciej odwodniamy się. Z tych powodów dieta w okresie letnim powinna opierać się na większych niż zwykle ilościach płynów oraz potrawach lekkostrawnych, świeżych owocach i warzywach. Zobacz przepisy na napoje na lato!

Codzienne menu powinno zawierać owoce, zwłaszcza te, które nawadniają organizm i działają orzeźwiająco, czyli
melony, pomarańcze, grejpfruty i arbuzy. Te ostatnie mają w sobie ponad 90 procent wody i podobnie jak inne owoce, zawierają antyoksydanty.

Według norm Instytutu Żywności i Żywienia, kobiety powinny pic około 2,7 litra wody na dobę, a mężczyźni 3,7 litra. W czasie upałów zapotrzebowanie zwiększa się o około pół litra. Jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiednich ilości płynów, może dojść do hipertermii, czyli przegrzania.

Najlepiej, gdy napoje wybieramy zróżnicowane, bo dzięki temu dostarczamy organizmowi różne witaminy i mikroelementy. W ciągu dnia warto wybierać niegazowaną wodę, zawierającą odpowiednia proporcje minerałów – szczególnie wapnia, magnezu, sodu, żelaza i węglowodanów.

– Jeśli decydujemy się na sok, wybierzmy ten naturalnie mętny, niepasteryzowany i w 100 procent wykonany z owoców i warzyw. Powinniśmy unikać napojów gazowanych, przede wszystkim tych z dużą ilością cukru lub jego z sztucznym i zamiennikami. Pamiętajmy też, że alkohol i kawa mogą działać na nasz organizm odwadniająco – mówi Anna Jardanowska, dietetyk. Zbyt zimne napoje i lody tylko na chwile sprawiają, ze czujemy się lepiej. Tak naprawdę ich spożywanie uruchamia procesy mające na celu ogrzanie organizmu od środka.

NAPÓJ ŚNIADANIOWY - przepis

Składniki:

  • połowa czerwonego grejpfruta,
  • 1 średnie jabłko słodko-kwaśne

Zalety:
Pomoże zahamować odkładaniu się tkanki tłuszczowej, grejpfrut obniży we krwi poziomu złego cholesterolu, zwalcza wolne rodniki, hamuje namnażanie się komórek nowotworowych.

CYTRUSOWO - przepis

Składniki:

  • połowa pomarańczy,
  • połowa grejpfruta,
  • 1/3 cytryny

Zalety:
Zregeneruje siły po ciężkim dniu. Pomarańcze posiadają witaminy C,A, B, B 12, P, sole mineralne i pektyny, które pobudzają czynności jelit i przeciwdziałają wchłanianiu toksyn.

SOK PRZECIEROWY - przepis

Składniki:
2 marchewki,
1 jabłko,
1 gruszka,
połowa mango

Zalety:
Zwiększa odporność na toksyny, obniża ciśnienie krwi. Glikozyd (mangiferyna) zawarty w mango zapobiega rozwojowi miażdżycy działa też przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, i przeciwbólowo.

KOKTAJL IMUNNO

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • kilka plasterków imbiru

Zalety:
Wspiera i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Imbir ułatwi trawienie, a zawarty w nim olejek pobudzi wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa też rozkurczowo, leczy wzdęcia i obrzęki.

NA ZIELONO

Składniki:

  • 1 duże jabłko,
  • 2 ogórki,
  • kilka liści selera naciowego

Zalety:
Obniża poziom cholesterolu i łagodzi niestrawność, zapobiega bólom głowy. Seler naciowy zawiera dużo błonnika, a więc fantastycznie pobudza trawienie i przyśpiesza oczyszczanie się organizmu.

KOKTAJL BALANS

Składniki:

  • 1 pomarańcza,
  • kilka plasterków imbiru,
  • 2 ogórki

Zalety:
Poprawia nawilżenie skóry,pomaga obniżyć temperaturę ciała. Ogórek pomoże odkwasić i oczyścić organizm. Zawiera dużo witaminy K, wzmacniającej krzepliwość krwi.Wpływa też na zdrowie skóry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orzeźwiające i zimne napoje na lato. Zrób je w domu! [PRZEPISY] - Głos Wielkopolski

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki