Ostrożniej kupujemy warzywa i owoce. Dlaczego?

Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Udostępnij:
Smak staje się kluczową korzyścią dla konsumentów. W 2021 roku znacząco wzrosła świadomość prozdrowotnej roli warzyw i owoców.- Pandemia niewątpliwie miała wpływ na to jak spożywamy i ile spożywamy warzyw i owoców- tłumaczy w rozmowie ze Strefą Biznesu ekspertka.

- Pandemia niewątpliwie miała wpływ na to jak spożywamy i i le spożywamy warzyw i owoców. O i le te deklarowane ilości i częstotliwości jakoś bardzo się nie zmieniają. O tyle inna jest forma w jakiej spożywamy te warzywa i owoce- tłumaczy w rozmowie ze Strefą Biznesu Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Rzadsze zakupy wspierają rozwój rynku przetworów, mrożonek

Rośnie konsumpcja mrożonych owoców i soków NFC, przetworów z warzyw i „sałatek”, owoców i warzyw konserwowych i marynowanych. Nie rośną za to deklaracje konsumpcji owoców i warzyw świeżych- wynika z badania Kantar.

Ekspertka tłumaczy, że są to produkty, które można przechować w domu. - Nie zapominajmy, że w tym pandemicznym czasie zaczęliśmy rzadziej robić zakupy i te zwyczaje z nami zostały. Mówiąc wprost, kupujemy warzywa i owoce w takiej formie, którą łatwiej przechowywać- wskazuje.

- Widzimy także trendy związane z ochroną środowiska, z oszczędnością, tak by tej żywności mniej marnować i mniej wyrzucać. Stąd też ostrożniej kupujemy te produkty. Nakłada się na to także inflacja i wysokie ceny- dodaje.

Chcemy spożywać to co sezonowe i lokalne

W 2021 roku w porównaniu do 2019 nie obserwujemy większych zmian w spożyciu poszczególnych warzyw i owoców – zarówno w deklaracjach spożycia, jak i jego częstotliwości. W porównaniu do 2019 roku więcej jest osób, które deklarują, że nie jedzą warzyw i owoców poza sezonem.

- Widzimy w naszych badaniach trend na sezonowość, mniej chętnie niż dwa lata temu deklarujemy jedzenie warzyw i owoców poza sezonem, co niewątpliwie wpływa na to, że będziemy jeść te polskie na które w danym momencie jest sezon. To szerszy trend- mówi Zadrożna.

Jednocześnie przyznaje, że w ostatnim czasie nie bardzo zmieniły się nasze wybory jeżeli chodzi o warzywa i owoce. - Przy tej ogromnej ilości produktów, które są dostępne w sklepach, przy tych zagranicznych nowościach, mamy swoje ulubione produkty- mówi.

- Truskawka jest tym owocem, który najchętniej jemy w sezonie, na który czekamy i którego wiele osób je więcej niż w poprzednich latach. Cały czas bardzo popularne są jabłka i czereśnie- wylicza.

Natomiast jeżeli chodzi o warzywa, to tutaj ekspertka wskazuje na pomidory, ogórki, czy cebulę. - Mamy swoje ulubione z których pod żadnym pozorem nie zrezygnujemy i cały czas bardzo chętnie spożywamy. Te nowości są ciekawe, pojawiają się, a nawet znalazły stałe miejsce w naszej diecie ale podstawę stanowią te nasze ulubione gatunki- podsumowuje.

Zwiększa się nasza świadomość

Korzyści wynikających z konsumpcji owoców i warzyw wymienia każdy badany (97 proc.). Postrzegane są jako podstawa zdrowego sposobu odżywania (37 proc.), korzystnie wpływające na formę i nasz wygląd (28 proc.).

W pandemii o prawie 50 proc. wzrósł odsetek Polaków, którzy postrzegają owoce i warzywa jako wzmacniające odporność organizmu (wzrost z 21 do 30 p.p. w okresie 2 lat). Znacząco wzrósł też poziom deklaracji „jako przekąski mogą zastąpić słodycze” – wzrost o ponad 100 proc. (z 8 do 17 p.p.).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ostrożniej kupujemy warzywa i owoce. Dlaczego? - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie