Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj.
W próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Produkt – Jaja pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk
Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie partii produktu pn. Metka cebulowa, 180 g ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu pn. Metka cebulowa, 180 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes.
Produkt – Metka cebulowa 180g
Numer partii: 234600
Producent: NOWAK Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. 80-180 Gdańsk ul. Knyszyńska 16A/2, Jankowo ul. Sportowa 60, 80-180 Gdańsk , weterynaryjny numer identyfikacyjny 22040305
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Chipsy bananowe, 250 g.
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu (5,6 ± 1,1 µg/kg). Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny spożycie przedmiotowego produktu wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia konsumentów.
Produkt – Chipsy bananowe, 250 g
Producent – BAKALLAND S.A., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa
Numer partii: 5E.1903.53
Data minimalnej trwałości: 09.2020
Wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w trzech partiach produktu pn. „Rodzynki sułtańskie, Bakallino, 400 g”, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.
Państwowa Inspekcja Sanitarna w ramach urzędowej kontroli żywności pobrała próbki z 3 partii rodzynek, w których stwierdzono obecność dwutlenku siarki (na poziomie 13,3 mg/kg, 14,6 mg/kg i 17,5 mg/kg), którego obecności nie zadeklarowano w składzie produktu. Na etykiecie produktu zawarto informację „bez dodatku substancji konserwujących”. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.